Olvasnivaló gyerekeknek – Catherine Doyle: Viharok ​Őrzője

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Catherine Doyle: Viharok ​Őrzője

Vannak olyan, elsődlegesen gyerekeknek szóló, de egyébként a felnőttek számára is rengeteg tanulsággal szolgáló regények, melyek annyira sok útravalót adnak az olvasónak, amihez foghatóval korábban még talán soha nem találkoztunk. Az egyik legismertebb mű ebben a tekintetben alighanem A kis herceg, de mellé bátran odatehetjük Catherine Doyle kevesek által ismert regényét, a Viharok Őrzőjét is.

A kérdéses mű egy könnyed fantasy, egy vérbeli gyermekregény, melyben a két Boyle testvér, Fionn és a nővére történetét ismerhetjük meg, akik a nyári szünet alkalmából ellátogatnak szeretett nagypapájukhoz Arranmore szigetére, ahol reményeik szerint valami nagy kaland vár rájuk és akkora szabadságérzet, amiben korábban még egyiküknek sem volt részük.

Érdekesség, hogy Fionn korábban még soha nem találkozott nagypapájával. Egy titokzatos öregember képe van előtte, és az első benyomásai nem is pont olyanok, mint amilyennek elképzelte az öreget. Nem érti például, hogy bár tengeri medvék leszármazottja, a nagypapa valamiért mégis retteg a víztől. Az sem világos, hogy miért nem érdeklik őt a nagy kalandok, a hajótörések, de még az a szűnni nem akaró viharos szél sem, ami folyamatosan végigsöpör a szigeten.

Úgy tűnik, hogy a gyerekeknek életük legunalmasabb vakációjukkal kell szembenézniük, egy napon azonban minden megváltozik, amikor egy régi varázslat váratlanul életre kel a szigeten, és akkora vihar kerekedik, amit nem látott még korábban a világ. Pontosabban de, még 12 évvel korábban, amikor Fionn apja is odaveszett a természet tombolásában.

Hogy megvédje családját és beteljesítse sorsát, Fionn számára elérkezett az idő, hogy szembeszálljon legnagyobb félelmeivel, miközben megismerheti múltját. A fordulatos és izgalmas cselekmény rendkívül ügyesen képes ötvözni a legendákat és a modern kor szellemiségét, ezáltal egy érdekes, mai világban játszódó fantasy kerekedik belőle, amiért Catherine korábban elnyerte a Brit Könyvkereskedők olvasói díját is.

Nem véletlenül, hiszen ez a mintegy 300 oldalas történetfolyam rogyásig van a legkülönfélébb útravalókkal, melyekre hol Fionn ébred rá, hol a nagypapájától, egy régi világ szellemétől kapja őket. Az egyik legszebb gondolat a műben, amikor a nagypapa a félelemről beszél, és elmondja unokájának, hogy a sötétség vagy a vihar mellett sokkal rosszabb dolgok is vannak, amitől félni lehet a mindennapokban. Ilyen például a szeretet nélküli élet, a jelentés nélküli út vagy a bátorság nélküli szív.

Ennek fényében erőteljesen ajánlott olvasnivaló a mai tinédzserek, főleg az általános iskolások számára.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!