Az építőjáték előnyei

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az építőjátékok már hosszú évtizedek óta rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek a gyermekek körében, ami nem meglepő, hiszen egy olyan alternatívaként jelennek meg ezek az életükben, melyek segítenek nekik a felnőttek életének leutánozásában, méghozzá maximálisan a saját szintjükre redukált lehetőségekkel.

Hogy milyen előnyei vannak, ha gyermekünk sokat játszik építőjátékokkal? Meglepően sokféle pozitív tulajdonságot emelhetünk ki a sorból, így amennyiben minket is érdekel a téma, érdemes sorba vennünk a legismertebb és legnyilvánvalóbb pozitívumokat.

Fejleszti a kézügyességet

Az építőjáték kapcsán talán nem nagyon szükséges magyarázni, hogy milyen jelentős mértékben tudja fejleszteni gyermekeink kézügyességét. A kis fa vagy műanyag kockák megmarkolása, szorongatása, elengedése és helyezgetése rendkívül előnyös a finommotorikus mozgás kialakulása kapcsán.

Különösen igaz ez olyan építőjátékoknál, melyek egymásba pattinthatók, hiszen ilyenkor még fontosabb a finom mozgás, lévén az egyes darabok csak a megfelelő szögben kapcsolódnak egymáshoz, az illesztés során pedig megtanulnak a kezükkel szorítani, lazítani, forgatni, ejteni, összenyomni, széthúzni és így tovább. Ezzel edződnek, egyre ügyesebbé válnak a kéz izmai.

Javítja a térérzékelést

Minden gyermeknek meg kell tapasztalnia előbb vagy utóbb, hogy milyen érzés az, amikor egy építőkockákból felépített dolog összedől, szétesik, mindez gyakran csak egy véletlen mozdulat során. Ennek az oka, hogy a kicsiknek még nincs különösebb térérzékelésük, nem tudják például, hogy egy fordulás során meddig ér a lábuk, és mit söpörnek el vele.

Az ilyen alkalmak ugyan sokszor hisztivel végződhetnek, azonban rengeteget tanulhatnak belőlük a gyerekek. Például térérzékelést, hogy megismerjék a saját kiterjedésüket, miközben maguk is megismerik, hogy van előre, hátra, felfelé, lefelé, tehát megtapasztalják, hogy minden tárgynak lesznek formái, ott vannak valahol a térben, sőt a gravitáció alapjaival is ilyenkor ismerkednek elsőként.

Segíti a fantázia fejlődését

A gyerekek nagyon imádnak szerepjátékozni, a legtöbb lurkó számára ezért a legnagyobb játszótér minden esetben a saját képzelete, az itt megtalálható gondolatok. Egy jó építőjáték ezt a kis világot képes elképesztő mértékben fejleszteni. Különösen igaz ez azokra a típusokra, melyek színes és ötletes elemekből épülnek fel, egy kicsit irányítják a kicsik fantáziáját, de mégis hagyják, hogy bármit kihozhassanak bármiből.

Az építőjáték és a fantázia pedig közösen csodadolgokra képes. Néhány egymásra helyezett építőkocka például a felnőtteknek talán csak az, aminek látszik, egy gyermek számára azonban hatalmas vártorony, óriási kilátó, de akár még egy nagy hegy vagy fa is lehet a saját világában.

Gyarapítja a szókincset

Talán meglepőnek tűnhet elsőre, de az építőjátékok mentális oldalról is támogatják a gyermekek fejlődését, így példának okáért képesek jelentős mértékben gyarapítani a szókincset, ami sok esetben rendkívül fontos. Az ok, hogy a gyerekeknél eltérő, mikor és milyen ütemben indul el a beszédfejlődés folyamata, holott az építőjáték során – pláne több gyermek esetén – csak úgy záporoznak egymás felé a mondatok, az új kifejezések.

Persze ez akkor is érvényes, ha a kicsi egyedül épít, és közben folyamatosan kérdezget tőlünk ezt-azt. Az építőjátékok által rengeteget fejlődhet a szókincs, pláne abban az esetben, ha a kicsinek élénk a fantáziája, és valóban bármit meg tud alkotni ilyenkor.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!