Elfeledett klasszikusok: Gondos bocsok

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Gondos bocsok

Sokan úgy vélik, hogy korunk Barbie- és Én kicsi pónim meséi abszolút újdonságnak tekinthetők a mesék birodalmában, azonban a rózsaszín mézesmázos körítés, ami ezekre az alkotásokra gyakran eltúlzott formában jellemző volt, már a nyolcvanas évek óta megfigyelhető az ágazatban.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint a Gondos bocsok, amit sok helyen Szíves, színes bocsok név alatt ismerhetnek a magyar nézők, hiszen gyakran alcímként vagy önálló címként is alkalmazták ezt az elnevezést a lefordított változatban, így mindkettő helyes, ha erre az alkotásra gondolunk.

Az eredetileg The Care Bears Movie címmel indult történet 1985-ben került bemutatásra, mint egy kanadai-amerikai rajzfilm, ami kifejezetten gyorsan eljutott Magyarországra, 1989-ben már játszották a hazai mozikban, de óriási népszerűségre tett szerint az 1993-ban kiadott VHS kazetta is.

Akkoriban nem volt olyan gyerek, aki ne ismerte volna a Gondos bocsokat, később több folytatás, sőt sorozat is készült a színes mackók kalandjai alapján, de valamiért nem sikerült meghódítaniuk maguknak az egész világot, és hazánkat sem különösebben, így mára gyakorlatilag feledésbe merültek.

Pedig itthon különösen minőségi szinkron készült hozzá, Józsa Imre, Hűvösvölgyi Ildikó, Kránitz Lajos, Lippai László, Straub Dezső, Götz Anna és hasonló nagy nevek adták hangjukat az egyes szereplőknek, de a zseniális betétdalok is sokak gyermekkorát meghatározták annak idején. Nem véletlenül!

A történet

A Gondos bocsok története teljes egészében egy fantáziavilágban játszódik, egy olyan kitalált közegben, ahol néhány aranyos és cuki kis bocs éli világát, de természetesen nem hiányozhatnak belőle az emberek és a gonoszok sem, ami máris megadta a legtöbb sztori központi tematikáját.

A filmben és a későbbi sorozatokban többféle medvebocs felbukkant, így olyan szereplőkre emlékezhetünk vissza nosztalgikus módon, mint Szirmocska, Nemlocsog, Csupa szív, Morcika, Szerencske, Szörpike vagy éppen Üstökös. Mindegyikük más színű volt, és más jelkép volt a hasán, miközben nemcsak megjelenésük, hanem személyiségük és képességeik terén egyaránt jelentős különbségeket vonultattak fel.

A tanulság

A Gondos bocsok minden epizódja, a nagyfilmek és a sorozat kisebb részei egyaránt saját történetet dolgoztak fel ugyan, de mindegyikben volt valami közös, lévén a jó és a rossz örök harcáról szólt a mackók összes kalandja.

Ennek köszönhetően a gyerekek rengeteg morális értéket tanulhatnak belőle, miközben maguk is rájönnek, hogy a rossz elleni kitartó küzdelem mindig meghozza a gyümölcsét, csak kellő kitartás, szeretet, barátság és odaadás kell hozzá – némi hősiesség mellett.

Külön kiemelendők a Gondos bocsokban felcsendülő különféle dalok, melyek mai füllel is ragadós dallamokkal és nagyszerű szövegekkel adták át a tanulságokat, miközben a kicsiknek fejlődött a ritmusérzékük, a hallásuk és a zene iránti szeretetük egyaránt. Nem csoda, hogy a bocsok manapság ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a legkisebbek körében! 

https://www.youtube.com/watch?v=ap48aBEPYGs&ab_channel=FilmekMagyarul

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Locsolóvers

Nyuszi ugrál a réten, Színes tojást hoz éppen. Húsvét reggel felkelek, Kis versikét rímelek. Szép lányok, kisasszonyok, Kicsi kölnit hordozok. Locsolkodni jöttem én, Erről szól

Tovább olvasom »