Nehézkes az esti altatás? Íme egy hasznos szertartás hozzá!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A modern szülők általános tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a mai gyermekek rendkívül rosszul és rendkívül keveset alszanak, sőt nagyon nehezen alszanak el még akkor is, ha egész nap rohantak, elfáradtak. Nyilván vannak kivételes időszakok, sőt kivételes gyerekek egyaránt, de nagy általánosságban mindez sajnos határozottan kijelenthető.

Ennek az okát számos kutatás vizsgálja és vizsgálta is már, a legtöbb ilyen tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a felgyorsult világ, az állandó digitális zaj az oka annak, hogy a gyerekek képtelenek esténként kikapcsolni az agyukat és az aktív pihenésre koncentrálni. Hogy mit tehetünk mi szülőként?

 A szülő feladata az esti altatásban

Megrökönyödve halljuk sok szülőtől, hogy már óvodás korban teljesen leszakítják magukról a gyermeket, hagyják őket esténként szabadon tévét nézni, nincs altatási ceremónia, a gyerek gyakorlatilag annyit alszik, amennyit szeretne. Ez a fajta liberális, de mindenképpen szabados szemléletmód tinédzserkorban talán megengedett, de egy óvodás és kisiskolás gyermek esetében aligha!

A szülőnek ugyanis fontos feladata van abban, hogy gyermeke esténként könnyen el tudjon aludni, hogy időben nyugovóra térjen, az ágyban pedig már semmire se gondoljon, csak arra, hogy pihent és jól záródott a napja. Ez utóbbi alighanem a legfontosabb, hiszen az apának és az anyának, de legalább egyiküknek ott kell lenni az ágy mellett is legalább egy ideig ahhoz, hogy a pici nyugodt maradhasson, és a legnagyobb megnyugvásban, ne félelemben, magányosan aludjon el.

Ha igazán hatékony megoldást keresünk az esti altatás kapcsán, hogy ne legyen a dolog szenvedés se nekünk, se a gyermekünk számára, akkor érdemes felállítani egy szertartást, egy állandó cselekvésfolyamot, ami jelentős segítség lehet ebben. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Az esti altatás szertartása

Az egyik legfontosabb, hogy esténként már legalább 2 órával a lefekvés előtt ne legyen futkározás. Ezt nem egyszerű egy gyermeknél elérni, de éppen itt jönnek a képben a szülők, illetve az általuk kínált elfoglaltságok annak érdekében, valóban álmosak legyenek, mire eljön az ideje az alvásnak.

Nyilván ehhez lényeges, hogy délután legalább 30-60 percet megfuttassuk őket a friss levegőn – nyáron még ennél is többet –, hiszen a piciknek elképesztően sok az energiájuk, amit le kell vezetni. Amit azonban sokan elfelejtenek: nem csak testileg, szellemileg is le kell fárasztani őket alaposan.

Ennek érdekében a lefekvés előtt 2 órával már csak társasjátékozzunk velünk, tegyük próbára a logikájukat, a tudásukat különböző fejtörőkkel, de egy esti rajzfilmezés is belefér, ha éppen a tévében megy valami kedvenc vagy van a tarsolyunkban olyan, ami nem pörgeti fel őket feleslegesen.

A fürdés sokak szerint feléleszti a gyerekeket, de valójában nem, ha ügyesek vagyunk. A gyereket mindig ülőfürdőztessük, és készítsünk neki kellemesen meleg vizet, méghozzá valamilyen nyugtató illatú habfürdővel. Ha odabent is játszunk vele, még alaposabban le tudjuk fárasztani.

A tisztálkodás után már digitális ingert ne kapjanak, ne legyen telefon vagy televízió a közelükben, inkább rajzoljanak, ha még van energiájuk, de a legjobb, ha rögtön lefekszünk velük az ágyban, és elmondunk nekik egy-vagy két tanulságos estimesét. Ilyenkor jut idő a beszélgetésre, az apa- és anyaidőre, az ölelésekre, valamint a puszikra, így a gyermek olyan lelki állapotban alszik el és olyan könnyen, hogy szinte rá sem ismerünk.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!