Ezek a jelei, hogy a gyermeked érzelmileg intelligensebb, mint a többiek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A gyermekek általános intelligenciája mellett nagyon kevés szülő figyel arra, hogy a lurkók mennyire fejlett érzelmi intelligenciával rendelkeznek. Ez ugyanis sok esetben lényegesebb és fontosabb, mint a másik, noha inkább a kettő együtt elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élethez.

Michele Borba kutató a Huffington Postnak azonban úgy nyilatkozott, hogy nem kell aggódni, ha az érzelmi intelligencia szintje gyermekünknél alacsony lenne, hiszen egy olyan képességről van szó, ami megtanítható. Hogy mik a jelei annak, hogy a gyermekünk érzelmileg intelligensebb, mint a többiek?

Jobban ismerik az érzelmeiket

Azok a gyermekek, akik magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, jellemzően nemcsak azt tudják felismerni, ha jó vagy rossz dolog történik velük, hanem képesek jobban megismerni, de még inkább körülírni az érzelmeiket, ami nagyon fontos tulajdonság.

Példának okáért ez azt jelenti, hogy a gyermek nemcsak azt mondja, hogy rosszkedvű vagyok vagy vidám vagyok, hanem meg is indokolja ezeket. Tehát rosszkedvű vagyok, mert apa nem játszik velem, vagy vidám vagyok, mert apa játszik velem.

Reagál mások érzéseire

Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező gyerekek gyakorlatilag érzéketlenek mások érzéseire. Ha meglátnak egy másik gyermeket sírni, akkor az jellemzően semmilyen reakciót sem vált ki belőlük, legfeljebb felismerik, hogy sír.

Amelyik gyermeknek magas az érzelmi intelligenciája, az viszont a helyzetet nemcsak felismeri, hanem kezeli is, ha lehetősége van rá. Nemcsak felismeri a sírást, hanem a másik helyébe képzeli magát, felveti a lehetőségeket, hogy a másik miért sírhat, miközben nemcsak empátiára képes, hanem a segítségnyújtás gondolata is felmerül benne.

Képes arra, hogy mások szemszögéből lássa az eseményeket

Azon túl, hogy a magas érzelmi intelligenciával rendelkező gyermekek jobban felismerik az adott helyzeteket, mindemellett nem okoz nekik problémát az sem, hogy a másik szemszögéből kémleljék az eseményeket.

Ez gyermekkorban különösen előnyös tulajdonság lehet akár konfliktuskezelésben is, hiszen képes arra, hogy a másik gyerek helyébe képzelje magát, érzékelje és felismerje, kezelni próbálja a problémát, miközben azt ilyen gyerekek rendszerint nagyobb eséllyel nyújtanak segítséget és támogatást másoknak.

Tudnak nemet is mondani

Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező gyermekekre általánosságban igaz, hogy nem tudnak nemet mondani másoknak, pontosabban a társaiknak. Ez azért van, mert nem tudják felmérni a határaikat és a korlátaikat, így sok esetben csak sodródnak az árral, ami rengeteg esetben viheti őket rossz kikötőbe.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező gyermekek esetében ilyesmi nem fordulhat elő, ők tudnak nemet mondani, sokkal magabiztosabbak, mint a többiek, miközben nemcsak, hogy hallgatnak az érzelmeikre, hanem még a többiek érzelmeit is tiszteletben tudják tartani ilyenkor.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Halloween-i pillanat

Egyedül voltam a házban Halloween éjszakáján. Éppen befejeztem a tökfaragást, és épp a gyertyát akartam meggyújtani odabent, amikor kopogást hallottam az ajtón. Kísérteties érzés fogott

Tovább olvasom »

A meseterápia fontossága

I. Bevezetés A meseterápia egy pszichoterápiás módszer, amely a mesék és történetek erejét használja a gyerekekkel vagy akár felnőttekkel való kommunikáció és a problémamegoldás során.

Tovább olvasom »