Elmúlt kétéves a gyerek és nem akar aludni délután! Egyáltalán miért kéne neki még aludni?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Rengeteg szülő számára okoz fejtörést, ha gyermekük eléri a kétéves kort, és mielőtt éppen óvodába kerülne, leszokik a délutáni alvásról. Rengetegen kisebb tragédiaként fogják fel ezt a helyzetet, holott szó sincs arról, hogy ezt tragikusan kellene felfogni, éppen ellenkezőleg!

Most egy kutatás is bebizonyította például, hogy amennyiben a gyermek nem akar, vagy nem tud, nem szabad ráerőltetni a délutáni alvást kétéves kora után, mert már nem kell aludnia. Hogy miért akarja mégis a szülő, hogy aludjon csak az a gyerek?

A délutáni alvás a nap nyugipontja

Leginkább a szülők saját maguk miatt akarják azt, hogy a gyermek aludjon még kétéves kora után is délutánonként. Ez furcsán hangozhat, sőt mi több, talán egyenesen önzőnek, de minden frissgyermekes szülő ismeri azt a nyugalmat, amikor a délelőtti roham után végre elcsendesül a lakás.

Ilyenkor van egy-két óra a felnőttek számára arra, hogy a magánéletüket élhessék, hogy nyugodtan egyenek, takarítsanak, főzzenek egy kicsit, vagy csak egyszerűen utolérjék magukat. Sajnos azonban eljön az idő, amikor a délutáni altatás és alvás már csak szenvedés lesz. Ilyenkor kell azt mondani, hogy elég!

Mennyit kell aludni egy kisgyermeknek?

Mint ahogyan a gyermeknevelésről is vannak lexikonhoz hasonló vastagságú útmutatók – melyek teljesen haszontalanok –, úgy természetesen az alvás kapcsán is megvannak azok az alapszabályok, melyek kimondják, hogy a gyereknek mennyit kell aludni.

A jelenlegi ajánlás szerint például ötéves korig a gyerekeknek 10-13 óra közötti az alvásigényük. Igen ám, csakhogy nem mindegyiknek. Illetve vannak gyerekek, akiknek a 10 óra alaphangon elegendő, és ha sikeresen kialusszák magukat éjszaka, megvan a 10 órájuk, akkor nem kell elvárnunk tőle, hogy még délután is aludjon.

A délutáni szundi az éjszakai alvásminőséget is ronthatja

Most egy friss kutatás végre megnyugtathatja azokat a szülőket, akik teljesen letargiába voltak esve korábban, hogy gyermekük nem úgy működik, ahogyan az a nagy használati útmutatókban – azaz különféle nevelési tanácsadókban le van írva.

Merthogy kiderült: a délutáni szundit bizonyos gyerekeknél nem kell erőltetni, sőt mi több, vannak olyan lurkók, akik számára ez drasztikusan ronthatja az éjszakai alvásminőséget, ami pedig fejlődési és érzelmi problémákat okozhat, sőt az elhízást is elősegítheti.

Soha ne erőltessük az alvást

Amit a Queenslandi Egyetem kutatói is hangsúlyoznak a tanulmány kapcsán, hogy a gyerekeknek soha nem szabad erőltetni az alvást kétéves koruk után. Vizsgálataik szerint ugyanis a gyerekek ilyen idős korukra már maguktól képesek szabályozni a saját alvásszükségletüket, vagyis ha álmosak, akkor alszanak.

Nyilván a szülőknek és a gondozóknak fontos figyelemmel kísérniük, hogy gyermekük mennyit aludt, és ehhez igazítani a napjait, de amennyiben éjszaka nyugodtan végigaludta a 10+ óráját, és nem igényli a délutáni szundit, akkor teljesen felesleges lefektetnünk, mert csak szenvedés lesz a vége mind a szülő, mind a gyermek számára.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!