Egy anyának igenis a gyerek mellett a helye!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Egyre gyakrabban olvasni olyan véleményeket a világhálón, hogy a férfiak könnyen beszélnek, amikor a nőktől gyakorlatilag elvárják: 3 éven át maradjanak otthon és legyenek a gyerekkel, amin rengeteg magát függetlennek és erősnek nevező nő gyakran felháborodik.

Csakhogy sokkal több nő, édesanya nem érti: miért? Lehet ugyanis példaként tekinteni a messzi nyugatra rengeteg tekintetben, azonban a legtöbb magyar anya egyetért abban, hogy a 2+1 év gyerekkel eltölthető idő kifejezetten pozitívumnak tekinthető a hazai rendszerben.

Gyereket azért vállalunk, hogy anyák legyünk!

Ennek az oka pedig nem más, minthogy a legtöbb nő nem azért vállal gyermeket, mert ez a környezet, a társadalom elvárása. Az adna igazán hátrányos megkülönböztetést a modern nőnek, ha így cselekedne. Nem, manapság egy hölgy azért dönt a gyerekvállalás mellett, mert nemes egyszerűséggel anyává szeretne válni. Ez ma már egy felvett, és nem rájuk erőszakolt szerep.

Az anyaság pedig egyet jelent a karrier feladásával, de legalábbis háttérbe szorításával. Lehet ezt szépíteni vagy kerülgetni, de legfeljebb egy gyermek, valamint megfelelő háttér – sok szabadidővel rendelkező férj, nagyszülők – mellett teheti meg egy nő azt, hogy ugyanúgy fenntartsa a korábbi életkörülményeit, illetve ott folytassa karrierjét, ahol az állapotosság előtt volt.

Ez pedig nagyon fontos dolog akkor, amikor olyan vélemények bukkannak fel a világhálón, hogy a férfiak könnyen beszélnek, hogy maradjon otthon három évig az anya a gyerekkel, hiszen alighanem ezek a vélemények nem édesanyáktól származnak, mert aki édesanya lett, annak minden vágya, hogy minél több időt töltsön a gyermekével.

Soha, senki nem adhatja vissza nekünk azt a három évet

A három év leírva és kimondva hosszúnak tűnhet, de nemcsak a gyermekünknek, nekünk is szükségünk van arra, hogy ilyen sok időt a picivel töltsünk. Ennek az oka nem más, minthogy amint elkezdünk dolgozni, amint a lurkó óvodába majd iskolába kerül, csak délután és este tudunk találkozni vele, közös programokat pedig a legtöbbször mindössze hétvégére szervezhetünk.

Az első három évben azonban kihasználhatjuk azt a szintű szabadságot, ami utána az életünkben soha nem tér vissza hozzánk. Bármikor elmehetünk vele sétálni, átruccanhatunk a barátnőkhöz, elmehetünk vele nyaralni, egyszóval igazán szabadok lehetünk egy kicsit.

Nyilván nem minden nőnek adatik meg, hogy a férje erős hátteret nyújtson ehhez, de a háromból legalább kettő évet a gyerekkel tölteni egy olyan ajándék, amit sok-sok év múlva garantáltan úgy tekintünk majd, hogy életünk legszebb hónapjai voltak.

Később csak a szépre emlékezünk

Természetesen még a legnyugodtabb kisgyermek mellett sem csak játék és mese az édesanyák élete az első hónapokban, de garantáltan annyi szép emlék, annyi szép élettörténet és esemény jut ilyenkor osztályrészül, mely feledteti a sok éjjelezést és megerőltetést.

Ez is egyfajta munkahely ilyenkor a nők számára, egy 0-24 órás ügyelet, amivel nem is lehet vitatkozni, de aki volt édesanya, és kihasználta ezt a 2-3 évet a gyermekével, az szinte biztos, hogy életének egyik legszebb időszakaként emlékszik vissza rá. Innentől fogva pedig nincs is miről beszélni vagy hallgatni a negatív felhangokra!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!