Hasznos tippek a beszédfejlődéshez

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A gyermekek beszédfejlődése nem egy ösztönösen kialakuló dolog. Az első szavak, az első mondatok és kifejezések hosszú folyamat eredményei, amivel kapcsolatban nagyon sok galibát tapasztalhatunk.

Amennyiben gyermekünk beszédfejlődésével is gondok akadnak, vagy csak egyszerűen szeretnénk megtámogatni egy kicsit az előrelépésben, akkor érdemes lehet életkor alapján alkalmazni és megfogadni az alábbi tippeket.

Beszédfejlődés támogatása 1 éves kor alatt

Az első hónapokban a gyerekek utánzással tanulnak a legtöbbet. Emiatt lényeges, hogy gyakran beszéljünk nekik úgy, hogy a szemükbe nézünk, hogy közel vagyunk hozzájuk, hogy tisztán láthassák a szánk mozgását, hogy megpróbálják leutánozni a különféle hangokat, melyeket az ajkak formálnak.

Fontos továbbá, hogy törekedjünk mindig a kommunikációra. Ha hangokat ad ki, reagáljunk rá, beszéljünk hozzá, akár a saját nyelvén, akár értelmes szavakkal, de mindig  kommentáljuk, ha beszél, hogy úgy érezze: ő is kommunikál. Minél többet beszélünk hozzá, az annál előnyösebb lesz.

Emiatt rendkívül hasznos, ha gyakran mesélünk és olvasunk. Törekedjünk arra, hogy egy-egy mesét többször elmondunk neki, hogy minden nap előkerüljenek olyan történetek, versek, mondókák és szavak, melyek megragadhatnak benne, melyeket újra és újra hallva memorizál és megpróbál maga is kimondani, ami sokat segíthet a beszédfejlődésben.

Beszédfejlődés támogatása 1-2 éves kor között

Az első évet követően a gyermekek beszédfejlődése drasztikus változáson megy keresztül. Jelentős mértékben fejlődik az agya, azon belül is a beszédközpont, így többségük ebben a korban már kimondja az első szavait, nagyon sokan folyékonyan beszélnek, de nagy még a bizonytalanságuk ezen a téren, így nem árt nekik a segítség.

Ezen a ponton is rengeteget kell kommunikálni velük. A sok meseolvasás, versmondás és mondókázás elképesztően nagy segítség, de még inkább az, hogy az anya és az apa egész álló nap beszéljen hozzá, még akkor is, ha éppen nincs miről, csak a mindennapi teendőit mutatja be a kicsinek.

Példának okáért a mosogatást is elő lehet adni érdekesen számukra, a lényeg csupán annyi, hogy mindvégig hallja a gyerek a beszédet, lássa az artikulációinkat, és ha reagál, akkor soha ne hagyjuk szó nélkül. Próbáljuk meg beszéltetni, reagálni arra, ha érdeklődik valami iránt, szinonimákat adagolni neki, egy-egy szóra pedig mondatokkal, jelzőkkel reagálni, hogy fejlődjön a szókincs.

Lényeges még a türelem, hogy a kicsinek hagyjunk időt válaszolni, hadd gondolkodjon, hadd mondja, ami eszébe jut, minden egyes mondattal és szóval közelebb kerül ahhoz, hogy megtanuljon folyamatosan beszélni.

Beszédfejlődés támogatása 2-4 éves kor között

A szülőnek hatalmas szerepe van abban, hogy 2-4 éves korban megtámogassa a beszédfejlődést. Ha ezt követően rendellenesség van, azt jellemzően már logopédusi segítséggel lehet csak kezelni.

Ebben a korban szintén fontos a sok beszéd, a komplett beszélgetések, de az is hasznos lehet, ha mindig megismételjük a kicsi mondanivalóját, hiszen ezzel javíthatjuk beszédét, megmutathatjuk neki, miként kell helyesen mondani dolgokat, ezzel növelve a megértés és a kifejezés tudományát.

Ebben a korban elérkezik az idő a szójátékokra, a mindennapi tudás megszerzésére. Színek, formák, használati tárgyak, testrészek, nevek, egy sor olyan hasznos, mégis egyszerű szó tanítható a gyerekeknek, melyek napról-napra bővítik a szókincsüket. A mindennapi teendők kommentálása és bemutatása gyakran a legjobb fejlesztő ilyenkor!

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!