Az érzelmi biztonság elengedhetetlen a boldog gyermekekhez

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Nyilvánvalóan személyiségfüggő is, hogy egy gyermeknek mire van szüksége ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott lehessen, azonban abban a legtöbb pszichológus és szülő egyetért, illetve egyet kell, hogy értsen: nem a non-stop tanulás, nem a különórák, nem a pénz és a rengeteg ajándék adja a boldog gyerekkor alapját.

Ezek ugyanis rendszerint kötelezettségekkel társuló dolgok. A túlzott tanulás és a sok különóra magas elvárással jár, a pénz és a rengeteg ajándék pedig azt nyomatékosítja a gyerekben, hogy játsszon egyedül, foglalja el magát önállóan. Csakhogy ettől nem alakul ki az érzelmi intelligencia, nem lesz boldog gyermekkor, sem később boldog felnőttkor!

 Az érzelmi intelligencia lényegesebb a lexikális tudásnál

Sokszor és sok helyen kijelentették már, hogy a gyerekek számára a tanulásra való állandó hajszolás helyett sokkal lényegesebb az érzelmi biztonság biztosítása. A szülők gyakran csak jót akarnak gyermeküknek, sőt a legjobbakat azzal, hogy tonnányi magánórára, különórára és iskolán kívüli elfoglaltságra járatják a picit, miközben neki egyetlen vágya van: apával és anyával játszani.

Miért olyan fontos az érzelmi biztonság? Pusztán azért, mert gyermekünket csak ezzel tudjuk megóvni a legkülönfélébb káros hatásoktól, hogy sérülékeny és formálható személyisége mindig a legjobb irányba indulhasson tovább.

Kutatások igazolták már korábban több alkalommal is, hogy azok a gyermekek, akik érzelmi biztonságban tudtak felnőni, tehát állandó szeretet vette őket körül, rendszerint felnőttként is sokkal sikeresebbek lettek, hiszen olyan magas szintű érzelmi intelligencia alakult ki náluk, amivel képesek voltak könnyebben túljutni az élet minden nehézségén.

Természetesen a különórák is fontosak

Nyilvánvalóan a valóságtól elrugaszkodott gondolat lenne, ha azt mondanánk, hogy gyermekünket egyetlen különórára vagy egyéb elfoglaltságra sem íratjuk be, hanem mindig vele leszünk az óvodán és az iskolán kívül. Ez egy dolgozó apának és anyának még akkor is lehetetlen, ha csak 8 órát vannak a munkahelyen minden egyes nap, illetve azt állandó délelőtt.

Egy gyereknek ugyanis szüksége van arra is, hogy ne csak mindig a mi társaságunkban legyen, hanem ismerkedjen, barátokat szerezzen, és akármennyire nem akarjuk, a boldogság mellett megtapasztalja a csalódást, hiszen nincs jó a rossz nélkül.

Ennek fényében mindig az arany középútra kell törekednünk, egészen pontosan arra, hogy szülőként képesek legyünk száz százalékban jelen lenni a gyermek életében. Tudjunk vele beszélgetni, legyen időnk rá, lehetőségünk legyen elmondatni vele, hogy mi történt az iskolában. Ha ez közös játékkal, közös időtöltéssel társul, akkor az igencsak pozitív hatást gyakorolhat a gyermek érzelmi biztonságára.

Kamaszkorban is könnyebb lesz az élet

A kamaszkor minden gyermek életében nagyon nehéz, és minden szülő számára ugyanolyan nagy kihívásokkal jár együtt, mint a csecsemőkorszak. Szintén kutatások igazolják azonban, hogy azok a gyerekek, akik kisebb korukban megfelelő érzelmi intelligenciát értek el, tehát érzelmi biztonságban nevelkedtek, sokkal kiegyensúlyozottabb kamaszokká váltak.

Ennek az oka nem más, minthogy tisztában lesznek az érzelmi hatásokkal, így ezek az elvek nem hagyják majd őket rossz irányba sodródni. Ha viszont egy gyermek úgy nőtt fel, hogy nem kapott elég szeretetet, sajnálatos módon ki van szolgáltatva olyan hatásoknak, melyek nem biztos, hogy pozitív irányban indítják majd útnak az életben, és akár rossz társaságba, rossz partnerekhez sodródhatnak azért, hogy bármi áron megtalálják az érzelmi biztonságot.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!