Átlagosan 44 nap alváskiesésük van a kismamáknak az újszülöttek mellett az első évben

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A gyermekvállalás nem egy könnyű műfaj, ezt mindenki nagyon jól tudja, sőt vélhetően még azok sem vitatkoznak vele, akik előtte állnak. Egy új élet megfoganása ugyanis maga a csoda, ez tény, ellenben a születést követő első hónapok rengeteg nehézséggel járhatnak szülői szempontból.

Nyilván gyermeke válogatja, hogy milyen személyisége van, mennyire jó alvó, mennyire hasfájós és így tovább, ellenben egy kutatás végre hajlandó volt megvizsgálni, hogy milyen mértékben terheli le a szülőket, de még inkább a kismamákat a szülést követő első esztendő, amivel kapcsolatban eddig is bizonyos volt: nem az alvásról vagy a pihenésről szól.

Éjszakánként átlagosan két órával alszanak kevesebbet a friss szülők

Nyilvánvaló tény, hogy kutatásra sincs szükség ahhoz, hogy az emberek előtt világossá váljon: a gyermekvállalás utáni első hónapok, de gyakorló szülőként állítjuk, hogy bizonyos gyermektípusoknál inkább évek nem a kipihentségről szólnak. Ezért ajánlják sokszor és sok helyen a gyermekvállalás előtt, hogy legalább az anyukák annyit pihenjenek, amennyit csak tudnak.

Aki az első gyermekét várja, talán elképzelni sem tudja, hogy milyen nehezek lesznek néhány nap után az éjszakázások. Egy-két éjszakát ugyanis még ki lehet bírni kevesebb alvással, de amikor a helyzet fokozódni kezd, ezáltal halmozódik a kialvatlanság, akkor fogy a türelem, növekszik a figyelmetlenség mértéke, és belekerülünk egy ördögi körbe, aminek részeként csak azt várjuk, hogy mielőbb kialudhassuk magunkat.

A szituáció sokak által ismert, a Georgia Southern University munkatársai, azon belül is Kelly Sullivan egyetemi adjunktus pedig most úgy döntött, hogy felméri az újszülött kisbabákkal rendelkező szülők életének változását, aminek részeként kiderült, hogy a szülők a gyermek megérkezését követő első öt hónap során átlagosan két órával alszanak kevesebbet, de egyéves korukig is átlagosan egy órával rövidül ez az időszak.

A kellő alaposságú felmérés érdekében Sullivan természetesen összevetette a gyermektelen és a gyermekes nők alvási szokásait is annak érdekében, hogy kellő összehasonlítási alapot találjon a különbségek tekintetében, merthogy a két tábor között rendkívül alapvető eltéréseket tártak fel.

Az alváshiány nem tréfa

Mint arra a kutató maga is felhívta a figyelmet az eredményei által írott tudományos értekezésben, az alváshiány még átmeneti jelenlét esetén sem nevezhető tréfának, hiszen következményei akár drámaiak is lehetnek. Az általános türelmetlenség és ingerültség mellett például a kismamáknál hozzájárulhat a különféle balesetek kialakulásához, hiszen koncentrálási problémák jelentkezhetnek, ami ráadásul a súlygyarapodást is fokozza.

Utóbbi annyira nem, de az előbbi tulajdonságok különösen ijesztőnek tekinthetők a gyermekes kismamák függvényében, hiszen egy magatehetetlen kis életről kell gondoskodniuk, miközben a legkisebb hiba is tragédiához vezethet, tehát kis túlzással emberfeletti teljesítményt kell kipréselniük maguknak az édesanyáknak hónapokon át.

Emiatt nagyon lényeges, hogy az újdonsült anyukáknak lehetőségük legyen arra, hogy legalább egy héten egyszer – például hétvégén, amikor párjuk nem dolgozik, esetleg valamelyik nagyszülő be tud segíteni – ki tudják pihenni magukat, hiszen csak így tudják majd hosszabb távon ellátni a feladatukat úgy, hogy abból ne lehessenek például váratlan balesetek.

 Az anyák többségének 44 nap alvás esik ki az első évben

Noha a kutatás legtöbb részlete nem került nyilvánosságra, így sajnálatos módon nem tudni, milyen feltételek vagy szempontok szerint vizsgálták az anyukákat – hiszen érdemes lett volna például elkülöníteni azokat a gyerekeket, akik jó alvók, és azokat, akik rosszabbul alszanak, esetleg hasfájósok, hiszen az eredményeket ezek a tényezők gyakran drasztikus mértékben meg tudják határozni.

Természetesen érdekes eredmények azért így is születtek, miközben 5800 felnőtt alvási szokásait vizsgálták meg azt követően, hogy kisbaba érkezett a családba. Mint kiderült, a férfiak esetében az alvási szokások nem módosultak jelentős mértékben a gyermek érkezését követően, ami rögtön egy támadható kijelentésnek tekinthető.

A mai apukák ugyanis már kiveszik a részüket a gyermeknevelésből, és ha nem olyan a kisbaba, aki éjjel felébred, eszik, tiszta pelenkát kap és rögtön visszaalszik, hanem például rengeteget sír, akkor ott bizonyára az édesapa sem tud úgy aludni, mint korábban. A kutatók mégis csak a nőket vizsgálták meg alaposan ezen a téren, és esetükben döbbenetes eredményre jutottak.

Kiderült ugyanis, hogy az újszülöttet nevelő kismamák számára a szülést követő első évben legalább 44 alvással töltött nap kiesik, ami azt jelenti, hogy az első 12 hónapban mindössze 5,1 órát tudnak aludni éjszakánként, ami kifejezetten kevés.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!