Hasznos tippek, hogy könnyebben elaludjon a gyerek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Akár egyedül van a gyermek, akár testvérek veszik körül, az esti altatás minden esetben rendkívül stresszes folyamat. Egészen konkrétan nem a gyermeknek, sokkal inkább a szülőnek, hiszen közel sem tekinthető túl egyszerűnek minden nap ugyanabban az időpontban lefektetni a lurkót.

Vannak gyermekek, akik meglepően hamar beállnak arra, hogy reggel és este is közel azonos időpontban kelnek és fekszenek, azonban vannak, akik alvásproblémáktól szenvednek, és rendkívüli nehézséget okoz nekik néha az alvás. Sokszor még akkor is, ha egyébként fáradtak. Hogy mivel tudjuk megkönnyíteni a dolgokat?

Az altatás még sokéves korban is szükséges lehet

Szerencsés az a szülő, akinek a gyermeke magától képes elaludni. Sokan úgy gondolják, hogy csak szoktatás kérdése, de több tudományos kutatás is bebizonyította, hogy óriási lelki traumával kell megbirkóznia annak a gyermeknek, akit a szülője ezen a téren idejekorán eldob magától, arra szoktatja, de inkább kényszeríti, hogy menjen és aludjon el egyedül.

Csakhogy vannak olyan gyermekek, akik még 9-10 éves korban is igénylik a szülő jelenlétét legalább az altatáskor. Ez nyilván rendkívül terhes lehet a szülőnek, hiszen gyakran 30-60 perceket is elvesz, hogy a gyermek mellett ott kell feküdni, végig kell csinálni a rituálékat, de meg kell értenünk, hogy vannak olyan lurkók, akik számára ez rendkívül fontos, a lelki épségük múlik rajta.

Legyen egy esti rituálé

Az esti rituálé, a szokások minden gyermek számára fontosak. Persze érdemes óvatosan kialakítani őket, hiszen amennyiben hozzászoknak a picik, akkor utána mindig szükség lesz végighaladni a rituálén. Miért fontos ez? Mert lelkileg ráhangolódnak az elalvásra, ezáltal arra, hogy este a vacsora, a fürdés, a fogmosás, majd a meseolvasás következik, és ezzel záródik a nap.

Olyan ez, mint órára felébredni minden reggel. Ha hozzászokik a szervezetünk ahhoz, hogy minden reggel 5 órakor ébredünk, akkor szombaton és vasárnap is nagyon gyakran megébredhetünk ebben az időpontban óra nélkül, hiszen a szervezet biológiai órájánál pontosabb nincs még egy a világon.

A picik esetében azért fontos az állandóság, hogy minden este pontban ugyanakkor vacsorázzanak, fürödjenek és térjenek nyugovóra. Ezzel hozzászokik a szervezetük, és eleve elálmosodik a kijelölt időpontra. Nyilván ezt minden nap nem lehet betartani, illetve a szülő részéről is nagyon nagy fegyelmet, odafigyelést kíván a megoldás, azonban érdemes alkalmazni, mert nemcsak nekünk lesz könnyebb, hanem a gyerekek mentális egészségét is támogathatjuk vele.

Lefekvés előtt már nincs tévé, nincs telefon

Rengeteg szülő elköveti azt a hibát, hogy lefekvés előtt közvetlenül megengedi a gyereknek, hogy telefonon játsszon, illetve mesét nézzen a tévében. Ennél károsabb dolgot nem is nyugtázhatnának, hiszen nagyon sok kutatás igazolta korábban, hogy közvetlenül alvás előtt az ilyen ingerek nagyon rossz hatást gyakorolhatnak a kicsikre.

Arról van itt szó, hogy a mai mesék, mobiljátékok vagy a Youtube-on látott videók nagyon pergősek, nagyon felpörgetik a gyermeket, azaz semmiképpen sem egy nyugodt cselekményről van szó, ami lelassítja a pulzust, álmot hoz a szemre, és felkészíti a szervezetet az alvásra. Sok esetben tehát alaposan megnehezítjük gyermekünk dolgát, ha a tévé előtt ült közvetlenül a lefekvés előtt, vagy esetleg megpróbáljuk televízióra, rajzfilmre elaltatni. Szinte lehetetlen feladat, akár ott vagyunk mellette, akár nem, de mindenképpen kitolja a természetes elalvás időpontját.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!