Amit a lányos apák soha nem akarnak hallani: vegyél egy puskát, ha felnő a gyerek!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Fiús anyukák, lányos apukák. Ismerős szókapcsolatok ezek, melyek nagyon sok esetben – bár nem kötelező jelleggel – valamiféle erős, de legalábbis különleges köteléket jelentenek a családtagok között.

Egyik sem rosszabb vagy jobb mint a másik, az anya és a fiú közti kapcsolatról mégis sokkal többet hallani, mint a kislányok és az apák közti kötelékről. Pedig itt is vannak olyan kijelentések, melyeket egyszerűen nem akarnak hallani az apukák, és az egyik nem más, mint ami az aprócska leány felcseperedéséhez köthető.

Vegyél fegyvert pár év múlva…

…mondják nagyon sokszor a rokonok és az ismerősök a lányok apukáknak, akiket ezzel rémisztgetnek, és emlékeztetnek arra, hogy néhány év, és hamarosan csak úgy tódulnak majd a fiúk a kislányunkhoz, akik mind csak és kizárólag azt akarják tőle.

Egyrészt a fegyver nem megoldás semmire, másrészt viszont senki sem szeret ilyesmit hallani, hiszen egy normális családban az apuka imádja a lányát, egy igazi második – vagy sokadik, ha több kislánya van – szerelem ez a számára, mondhatni rajongás, miközben egyáltalán nem szeretné, hogy a picik egyszer felnőjenek, de még inkább randizni kezdjenek.

A legtöbb apa fél ettől, azonban a legnagyobb félelme alighanem az, ha ezzel mások szembesítik például az olyan butaságokkal, mint a „vegyél fegyvert” frázisok. Hogy valóban szükség lesz fegyverre, vagy van más megoldás is? Szerencsére bőséggel akad, és ebben bizony óriási szerepe van annak, hogy legyen egy jó édesapja a gyereknek!

Nagyban függ az apától, hogy milyen párkapcsolata lesz a kislányának

Bár határozottan kijelenthető, hogy közel sem csak ettől függ minden, azonban jelentős szerepe van az apai szeretetnek és az apai példamutatásnak abban, hogy a kislánynak felnőttként jó kapcsolata lehessen. Mit takar ez a gyakorlatban?

Kutatások igazolják például, hogy azok az apák, akik szeretik a feleségüket, tisztelik őket és élnek-halnak a családért, azok olyan példát mutatnak a gyermeküknek, hogy az megalapozza a későbbi életüket. Ez különösen a kislányok esetén különösen fontos, és nemcsak az erkölcsösség, az egészséges felnőtté válás miatt.

A lányok ugyanis ilyenkor látják, hogy az édesapjuk miként bánik velük és az édesanyjukkal, számukra ez lesz a természetes, így hasonló életet szeretnének majd maguknak, hiszen látják, hogy ez jó. Emiatt olyan fiút keresnek majd maguknak a későbbiekben, aki képes tisztelni őket, és nemcsak a szexualitás jár a fejében.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a rossz apák, a példamutatásra képtelen apák ezen a téren nagyon rossz hatást is gyakorolhatnak a gyermekükre ezen a téren. Rendkívül fontos, hogy a szülő minél előbb álljon oda a gyermeke mellé, jó példával járjon előtte, mert ezek elmulasztását később, pláne tinédzserkorban már lehetetlenség lesz helyrehozni.

Nagyon sok tanulmány bizonyította már, hogy minél szorosabb a kötelék az apa és a lánya között, annál jobb lesz a későbbiekben a lurkó önértékelése, illetve a testképéhez, a kapcsolataihoz fűződő viszonya. Emiatt ki kell vennie az apukáknak is a szerepüket a kislányok neveléséből, hiszen ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy végül mennyire lesz sikeres az életben.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!