Olvasnivaló gyerekeknek – L. J. Grimstad: Eltűnt gyerekek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

J. Grimstad: Eltűnt gyerekek

Ha egyszerre vicces, szórakoztató és egyben tanulságot olvasnivalót keresünk gyermekünk számára, akkor érdemes lehet beszerezni számára Lars Joachim Grimstad egyik, mára legendás művét, melyet a szerző több tekintetben is saját életére épített fel.

Az 1972-ben született Lars ugyanis gyerekként arról álmodott, hogy egyszer majd ő lesz a norvég miniszterelnök. Az élete persze másként alakult, hiszen amint lediplomázott, és államtudomány szakon megszerezte a végzettségét, a sportolói karrierje egyre inkább előtérbe került. Kiválóan focizott, olyannyira, hogy a norvég első osztályba került.

Mellette pedig megjelent egy másik szenvedélye, az írás. Jo Nesbo – a Doktor Proktor pukipora szerzőjének – nagy barátjaként belevágott az ifjúsági könyvek világába, legnagyobb sikerült pedig az Eltűnt gyerekek  könyve pedig rögtön a megjelenés évében bestsellerré vált a saját országában.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a könyv főhőse, Finn Fahr története milyen alapkoncepcióról indít. Ő ugyanis a norvég miniszterelnök fia, aki nem is olyan régen egyszerű taxisofőrként kereste kenyerét, ami sokkal nagyobb iskola volt számára, mint bármi más. Merthogy az utasok panaszkodásából pontosan tudta, hogy a választópolgárok mit szeretnének, melyek az általános problémáik és így tovább.

Ezzel a tudással a birtokában képes volt megnyerni a választást, azonban csak ezt követően szembesült vele, hogy élete ettől még közel sem lesz fenékig tejfel. Mikor egy távoli ország szörnyű diktátora érkezik Norvégiába, egy különös ajándékot ad, a vaskezű uralkodó ugyanis odaadja az egyik fiát a miniszterelnöknek, aki közel sem hétköznapi, sőt egyre gyanúsabban viselkedik, miközben még az iskolából is sorban tűnnek el a gyerekek, mióta a jövevény megérkezett.

Az Eltűnt gyerekek amilyen vészjóslónak hangzik a címe alapján, olyan nagyszerű, olvasmányos, humoros és egyben kalandos írás, mely tulajdonképpen a szabadon szárnyaló képzeletről szól, hiszen az író egykoron miniszterelnök szeretett volna lenni, ebben a könyvben pedig az akkori képzelgéseit dolgozta fel.

Mindezt ráadásul egy kis csavarral kiegészülve, hiszen nem konkrétan a miniszterelnök szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket, hanem az okos és intelligens fia szemszögéből, aki a szemünk előtt szerez két nagyon jó barátot, miközben a rejtélyes módon eltűnt gyerekek nyomába erednek.

Ennek köszönhetően a könyv amilyen szórakoztató, annyira hajlik helyenként a krimibe is egy kicsit, miközben határozottan képes fenntartani az érdeklődésünket, kiválóak a szereplők, izgalmas marad a cselekmény, a nyelvezet pedig soha nem vált gyerekes stílusra, még a felnőttek is élvezhetik.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!