Alapszabályok, amiket egy szülőnek be kell tartania a zsebpénz kapcsán!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár sok szülő úgy gondolja, hogy csak a gyerekeknek vannak kötelességeik abban az esetben, ha zsebpénzről van szó, valójában azonban egy apa és egy anya részéről egyaránt akadnak olyan alapszabályok, melyeket nagyon fontos betartani ahhoz, hogy utódaink megtanulhassák a pénz helyes használatát, valamint a takarékoskodást.

Azt a témát már egy korábbi cikkünkben körbejártuk, hogy mikortól kaphasson zsebpénzt a gyerek, most azonban egészen más nézőpontból közelítjük meg a kérdést, egészen pontosan a szülőkkel szembeni elvárások szűrőjén keresztül, ami már nemcsak a legkisebbekhez, hanem a nagyobb gyerekekhez is köthető problematika. Lássuk, hogy milyen szabályokról is van szó!

A zsebpénznek rendszeresnek kell lennie

Csak akkor és csak úgy adhatunk zsebpénzt a gyereknek, ha megfelelően kitaláltuk a kapcsolódó feltételeket, azaz milyen időközönként és mennyit adunk neki. A rendszeresség rendkívül fontos, hiszen ez gyakorlatilag számára olyan lesz, mint a fizetés, ezáltal csak így tanulhatja meg, hogy egy adott összegből miként jöjjön ki egy bizonyos időpontig, ami a takarékoskodás szempontjából nagyon fontos.

Annyit kapjon, hogy tudjon félretenni belőle

A zsebpénz nem feltétlenül azért van, hogy gyermekünk a mindennapokban egészségtelen ételeket és italokat tudjon venni magának, sokkal inkább azért, hogy megvásárolhasson olyan dolgokat, melyeket mi nem tudunk, esetleg nem akarunk megvenni neki. Legyen tehát egyfajta elvárás a részünkről, hogy ha nem is az egészet, de legalább a zsebpénz egy részét félre tudja tenni. Ez a takarékoskodás tekintetében szintén nagyon lényeges!

Az alapvető kiadásokat ne a zsebpénz fedezze

Sok szülő esik abba a hibába, hogy a gyermeknek adott zsebpénzből elvárja, hogy a lurkó például befizesse az osztálypénzt, hogy abból vegyen magának bérletet és így tovább. A zsebpénz nem erre való! Nyilván ki lehet később bővíteni a büdzsét úgy, hogy ezek a dolgok beleférjenek, illetve pénzt adunk nekik arra, hogy ezeket kifizessék, azonban ne a nekik szánt tulajdonképpeni „alapjuttatástól” várjuk azt, hogy a gyerek el tudjon jutni az iskolába és így tovább.

A zsebpénz legyen elég a szórakozáshoz is

Ha nagyobb gyermekeink vannak, ezáltal már felső tagozatba vagy középiskolába járnak, akkor már kezd kibontakozni a saját életük egy önálló baráti körrel, aminek részeként eljárkálnak majd ide-oda, például moziba mennek vagy beülnek valahová egy hamburgerre és egy kólára. Ezeket a kiadásokat soha ne várjuk el, hogy zsebpénzből fedezzék, így mindig kérdezzük meg tőlük, hogy van-e pénz náluk ilyesmire, és ha tehetjük, akkor természetesen adjunk nekik egy kis pluszt, ne ez akadályozza meg őket abban, hogy valami hőn áhított dologra csak azért ne tudjanak félretenni, mert közösségi életet élnének a barátaikkal.

Ne szóljunk bele, hogy mire költi el

Nagyon lényeges alapszabály a zsebpénz kapcsán a szülők részéről az, hogy soha ne szóljanak bele, mire költi el a gyerek. Nyilván nagyobb korban nem szívesen adunk cigarettára vagy alkoholra, ilyenkor fontos lehet leülni és beszélni a gyerekkel, de a zsebpénzt ilyenkor se vonjuk meg tőlük, mert annak nagyon súlyos és kellemetlen következményei lehetnek. A gyerek tanulja meg a saját kárán, hogy a pénznek, a költekezésnek súlya van, így ha neki fontos egy videojáték vagy éppen egy olyan póló, amit mi soha nem vennénk meg neki, akkor engedjük meg, hogy legalább a saját pénzéből megvásárolhassa magának, hiszen nem véletlenül gyűjtöget rá gyakran hetekig vagy hónapokig.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!