Aktívabbak a pocaklakók, ha hideg vizet iszik a kismama?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A pocakban mozgó kisbaba érzése minden leendő anyuka számára a világ egyik legkülönlegesebb, legbensőségesebb, legfelemelőbb, semmihez sem hasonlítható dolga. Ezért az anyák azt se bánnák, ha egész nap csak mocorogna odabent az apróság.

Úgy tűnik, hogy ezt bárki befolyásolhatja manuálisan, méghozzá teljesen biztonságos körülmények között, hiszen a megfigyelések alapján aktívabbak a pocaklakók, ha sok hideg vizet iszik a kismama.

Bármilyen hideg italtól többet mozog a gyerek

Bár a legtöbb megfigyelés a vízhez kapcsolódik, valójában azonban a BMC Pregnancy and Childbirth 2013-as kutatása alapján bármilyen hideg ital fogyasztásától sokkal többet mozgolódik a pocaklakó, így ha azt szeretnénk, hogy folyamatosan, de legalábbis gyakran ficánkoljon, akkor próbáljunk meg sokat inni, és lehetőleg hideget.

Noha több ezer amerikai anyuka állította egyöntetűen azt, hogy a hideg italtól a gyermek mozgása aktivizálódik a pocakban, valójában azonban az orvostudomány semmiféle bizonyítékkal nem tudott szolgálni arra, hogy ezt az összefüggést alá tudják támasztani, hiszen nem találtak vonatkozási pontokat.

A nőgyógyászok inkább a cukros italokra esküsznek

Különösen megosztó ez a nézet a szülész-nőgyógyászok között, akik el sem tudják képzelni, hogy a hideg italok fokozzák a magzat mozgását, hiszen az elfogyasztást követően a hideg ételek hamar átveszik a test belső hőmérsékletét, tehát a magzat odabent nem igazán érzékeli, hogy a szervezetbe juttatott étel éppen hideg vagy meleg.

A nőgyógyászok szerint sokkal jobb módszer ilyen esetre a cukros ételek vagy italok fogyasztása. Aki vállalt már gyermeket, és rendszeresen járt NST vizsgálatra – ez a kellemetlenül unalmas szív-ultrahang –, az bizonyára jól tudja, hogy a vizsgálóorvosok jellemzően inkább a cukros italokra, a kólára esküsznek ilyenkor, hiszen ezek képesek alaposan aktivizálni a babát, ha szükség van rá.

Miért van szükség a baba élénkítésére a pocakban?

A fentiek után adja magát a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán arra, hogy élénkítsük a gyermek mozgását a pocakban? Hiszen ez az aprócska lény pontosan tudja, hogy mikor kell aludnia és mikor kell ébren lennie azért, hogy hatalmas bokszgálát tartson a méhben. Alapvetően tehát nem kell befolyásolni, de vannak esetek, amikor muszáj.

Ide sorolhatjuk az imént már említett NST vizsgálatot, amit nagyon előnyös, ha nem alszik végig a baba. Ilyenkor érdemes egy kicsit aktivizálni odabent, ezt pedig rendszerint valamilyen cukros üdítőitallal szokás elérni, illetve ezt ajánlják is a kismamák számára, de hatásfoka megkérdőjelezendő.

Ezen felül az élénkítés fokozására lehet szükség akkor is, ha valamilyen egészségügyi probléma merült fel a babával a pocakban. Érezhetően kevesebbet mozog, netán egyáltalán nem mozog, esetleg rosszul sikerült az ultrahang, és fel kellene élénkíteni valamilyen formában. Ez a legtöbb esetben valamilyen cukros üdítővel lehet a leghatékonyabb.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!