Bár nagyon fontos, hogy gyermekeink megszerezzék az általános és alapvető lexikális tudást, azonban ez önmagában még messze nem elég ahhoz, hogy később az életben megállják a helyüket, hiszen az iskola sajnos nagyrészt nem az életre neveli a lurkókat.

Egyre több gyermek kerül ki ugyanis az iskolákból úgy, hogy nem képes megvédeni magát, alkalmatlan a kommunikációra vagy például arra, hogy be tudja osztani a pénzét. Hogy mire lenne szükségük a mai gyerekeknek a lexikális tudás mellett? Szerintünk a következőkre mindenképpen:

Illemtan

Sajnálatos, hogy ma már azok is hiányolják az illemet a mai gyerekekből, akik alapvetően nem konzervatív beállítottságúak, noha nem csak konkrétan az illemről, mint inkább az ide köthető tulajdonságokról van itt szó.

A kérem vagy a köszönöm ma már nem túl divatos sok gyerek körében, és bár szerencsére még bőven vannak kivételek, de egyre kevesebben vannak azok, akik képesek illedelmesen viselkedni, esetleg odafigyelni a másikra.

Ez nem feltétlenül csak fizikai odafigyelést jelent, hanem példának okáért azt is, hogy figyelünk a másik érzéseire, nem bántjuk meg, ha nem muszáj, és nem leszünk gorombák hozzá, ha nem muszáj. Ehhez azonban érzelmi intelligencia szükséges, amit szintén nem lehet az iskolában tanulni.

Kommunikációs tréning

A Facebook nemzedék egyik nagy hiányossága, hogy képtelenek kommunikálni egymással. Írásban, chaten keresztül, a virtuális térben mindenkinek nagy a szája, mindenki rendkívül merész, azonban a való életben már nincs önbizalom, nincs kielégítő kommunikáció.

A helyzet pedig egyre rosszabb lesz, a legnagyobb probléma pedig, hogy a legtöbb gyermeknek az egész életére negatív hatást gyakorolhat, legyen szó akár a későbbi karrierjéről, akár a párkapcsolatairól, az általános emberi kapcsolatairól.

Pénzügyi tanácsadás

Akármilyen hihetetlen, de a mai gyerekek nem tudnak bánni a pénzzel. Míg nekünk óriási dolog volt, ha kaptunk néhány fillért vagy egy-két forintot a nagymamától, addig ma már nekik mindenük megvan, és felesleges dolognak tartják a pénzt, nem gyűjtenek semmire, hiszen eleve mindenük megvan.

A dolgukat nehezíti továbbá, hogy ma már nincs klasszikus értelemben vett pénz, illetve egyre ritkábban találkoznak vele. A hitelkártyával nem lehet megtanulni a spórolás tudományát, és mivel egyre inkább a digitális pénz felé terelődik a világ, ezért egyre fontosabb lenne bevezetni valamilyen formában a spórolás és takarékoskodás tudományához köthető ismereteket.

Háztartástan

Bár egyre több iskolában jelenik meg a technika óra keretein belül, azonban egyre nagyobb szükség lenne hazánkban is a háztartástan, vagy legalábbis valami hasonló tantárgy bevezetésére. Ennek az oka nem más, minthogy a mai gyerekek gyakran egy villanykörtét sem képesek becsavarni egyedül.

Nyilván neveltetés kérdése is az egész, illetve egyénfüggő a dolog, de míg annak idején alapvető volt, hogy a lányok legalább alapvetően ismerték a sütés, a főzés, a varrás, a takarítás művészetét, addig a fiúk a barkácsolásban, a ház körüli teendőkben remekeltek.

Nyilván az sem baj, ha ezek a tulajdonságok ötvöződnek egy kicsit, ha problémás különbséget tenni a nemek között, a lényeg az lenne, hogy életre való, és ne életképtelen gyermekek kerüljenek ki az iskolából.

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…