A lexikális tudás mellett ezt is fontos lenne tanítani az iskolákban

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár nagyon fontos, hogy gyermekeink megszerezzék az általános és alapvető lexikális tudást, azonban ez önmagában még messze nem elég ahhoz, hogy később az életben megállják a helyüket, hiszen az iskola sajnos nagyrészt nem az életre neveli a lurkókat.

Egyre több gyermek kerül ki ugyanis az iskolákból úgy, hogy nem képes megvédeni magát, alkalmatlan a kommunikációra vagy például arra, hogy be tudja osztani a pénzét. Hogy mire lenne szükségük a mai gyerekeknek a lexikális tudás mellett? Szerintünk a következőkre mindenképpen:

Illemtan

Sajnálatos, hogy ma már azok is hiányolják az illemet a mai gyerekekből, akik alapvetően nem konzervatív beállítottságúak, noha nem csak konkrétan az illemről, mint inkább az ide köthető tulajdonságokról van itt szó.

A kérem vagy a köszönöm ma már nem túl divatos sok gyerek körében, és bár szerencsére még bőven vannak kivételek, de egyre kevesebben vannak azok, akik képesek illedelmesen viselkedni, esetleg odafigyelni a másikra.

Ez nem feltétlenül csak fizikai odafigyelést jelent, hanem példának okáért azt is, hogy figyelünk a másik érzéseire, nem bántjuk meg, ha nem muszáj, és nem leszünk gorombák hozzá, ha nem muszáj. Ehhez azonban érzelmi intelligencia szükséges, amit szintén nem lehet az iskolában tanulni.

Kommunikációs tréning

A Facebook nemzedék egyik nagy hiányossága, hogy képtelenek kommunikálni egymással. Írásban, chaten keresztül, a virtuális térben mindenkinek nagy a szája, mindenki rendkívül merész, azonban a való életben már nincs önbizalom, nincs kielégítő kommunikáció.

A helyzet pedig egyre rosszabb lesz, a legnagyobb probléma pedig, hogy a legtöbb gyermeknek az egész életére negatív hatást gyakorolhat, legyen szó akár a későbbi karrierjéről, akár a párkapcsolatairól, az általános emberi kapcsolatairól.

Pénzügyi tanácsadás

Akármilyen hihetetlen, de a mai gyerekek nem tudnak bánni a pénzzel. Míg nekünk óriási dolog volt, ha kaptunk néhány fillért vagy egy-két forintot a nagymamától, addig ma már nekik mindenük megvan, és felesleges dolognak tartják a pénzt, nem gyűjtenek semmire, hiszen eleve mindenük megvan.

A dolgukat nehezíti továbbá, hogy ma már nincs klasszikus értelemben vett pénz, illetve egyre ritkábban találkoznak vele. A hitelkártyával nem lehet megtanulni a spórolás tudományát, és mivel egyre inkább a digitális pénz felé terelődik a világ, ezért egyre fontosabb lenne bevezetni valamilyen formában a spórolás és takarékoskodás tudományához köthető ismereteket.

Háztartástan

Bár egyre több iskolában jelenik meg a technika óra keretein belül, azonban egyre nagyobb szükség lenne hazánkban is a háztartástan, vagy legalábbis valami hasonló tantárgy bevezetésére. Ennek az oka nem más, minthogy a mai gyerekek gyakran egy villanykörtét sem képesek becsavarni egyedül.

Nyilván neveltetés kérdése is az egész, illetve egyénfüggő a dolog, de míg annak idején alapvető volt, hogy a lányok legalább alapvetően ismerték a sütés, a főzés, a varrás, a takarítás művészetét, addig a fiúk a barkácsolásban, a ház körüli teendőkben remekeltek.

Nyilván az sem baj, ha ezek a tulajdonságok ötvöződnek egy kicsit, ha problémás különbséget tenni a nemek között, a lényeg az lenne, hogy életre való, és ne életképtelen gyermekek kerüljenek ki az iskolából.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!