A képregény-olvasás is olvasás, ezért előnyös a gyermekek számára

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az elmúlt években az olvasás szeretete és gyakorisága annyira minimálisra csökkent a gyerekek körében, hogy lassan ott tartunk: már szinte mindegy mit, csak olvasson az a gyerek. Szerintünk egyáltalán nem mindegy, hogy mit, ezért szeretnénk most kiváló alternatívaként a képregényeket középpontba állítani alternatívaként.

A képregényekre sokan úgy tekintenek, mint erőszakos, minimális szövegezéssel ellátott képes könyvekre, melyek többségében szuperhősökről szólnak. Aki így gondolja, annak bizonyára semmi fogalma sincs a valódi képregényes irodalomról, hiszen valódi irodalomról van szó itt is, ami rengeteg gyermek számára ugródeszka lehet az olvasás kapcsán.

A képregény olvasásra ösztönzi a gyermeket

Amivel kapcsolatban egy jó képregény erősebb és hatásosabb, mint egy könyv, az határozottan az erőteljesebb illusztrálás. Rengeteg gyermek hajlamos egyszerűen megijedni attól, ha egy oldalnyi betűt lát, ami könnyedén elveheti a kedvét attól, hogy átrágja magát az egészen, de ha azt a szöveget rövidítve, néhány mondatban, gazdag illusztrációkkal látja, máris megváltozik a helyzet.

A képregény tehát ösztönzi a gyerekeket, pozitív hozzáállást ad számukra az olvasás kapcsán, még a türelmetlenebb kicsik figyelmét is fenntartja, így nem unják meg az olvasást, mert nem kell olyan ütemben járatni a fantáziájukat, mint a hagyományos regények, a túl sok szöveg esetében. Számukra egy képregény maga a megtestesült álom.

A képregények segítik a történet megértését is

Mivel a képregények gazdag képi ábrázolással is rendelkeznek, ezért gyakorlatilag lerajzolják a gyermekek számára a történteket, ami segítséget jelent nekik abban, hogy könnyebben megértsék az olvasottakat. Ezen felül hozzájárul a fantázia fejlődésében azáltal, hogy új eszköztárral bővül a képzelőerő.

Egy képregény ráadásul minden esetben művészet is, ami a grafikával és a festészettel rokonítható, így azon túl, hogy a gyerekek könnyebben megérthetik a történetet, ráadásként ezen a téren is segítik a fejlődést a lurkók számára. Kutatások igazolják, hogy a tanulási zavarokkal küzdő gyermekek, például a diszlexiások is fejlődést produkálnak abban az esetben, ha a képregény rövid szövegeit olvassák, sikerélményük lesz tőle, motiváltabbá válnak, később sokkal szívesebben nyúlnak hosszabb szövegek, könyvek után is.

Nem csak szuperhősös képregények léteznek

Sokan gondolhatják úgy, hogy mindez szép és jó, de nem szívesen adnának olyan képregényeket gyermekük kezébe, melyben alsónadrágos hősök és hatalmas keblű, fürdőruhában feszítő hősnők verekednek minden egyes oldalon. Ez tipikus sztereotípia, ami a képregények csak egy kis százalékára jellemző.

Bár tény és való, hogy a szuperhősös képregények nagyon népszerűek, azonban már a műfaj fénykorában is jellemzőek voltak ismert regények és történetek képregényes adaptációi, sőt rengeteg olyan kortárs mű is található a boltok polcain – hazánkban még havi megjelenésű képregénygyűjtemény is van –, ahol egyáltalán nem jellemzőek a szuperhősök, sokkal inkább a vicces, néha rövid, máskor izgalmasan elnyújtott, kalandos, nem ritkán állati szereplőkre épülő történetek.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!