Hogyan készítsük fel az elballagott ovist az iskolára? Jöhet szeptembertől az újabb hullám?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár néhány nappal ezelőtt látszólag és részlegesen visszaadták a szabadságunkat, már most a csapból is az folyik, hogy szeptemberben elölről kezdődik majd az egész vírusmizéria, vagyis nagy valószínűséggel ismét maszkot kell hordanunk, ismét korlátozások várnak ránk, és ami a legszörnyűbb: újra bezárhatják majd ideig-óráig az iskolákat.

Utóbbi különösen kilátásban van most, hiszen a hírek szerint egy olyan vírusmutáns érkezik, ami a fiatalokra, a gyerekekre lesz a leginkább veszélyes. Nehéz időszak elé néznek tehát azok, akiknek egészen kicsi, az óvodából elballagott gyermekük van, hiszen rendhagyó év kezdődik ismét az iskolában, amire nehéz felkészíteni az apróságokat. Azonban nem lehetetlen!

Először is: a gyerek nem buta, beszéljünk vele erről!

Ez a legfontosabb! Sajnos olyan világot élünk, ahol a hírek megkerülhetetlenek, így már az óvodások is tudják, hogy itt van valamiféle veszélyes vírus, amitől rettegni kell. Ne hagyjuk, hogy így legyen, a gyerekeknek nem szabadna rettegniük, ellenben ettől függetlenül nem érdemes eltitkolni előlük az igazságot.

Üljünk le velük, és mondjuk el nekik bátran, hogy a koronavírus-járvány úgy tűnik még mindig nem múlt el teljesen, emiatt pedig előfordulhat, hogy az iskolát néha majd bezárják. Ezt nem szabad tragédiaként megélniük, sokkal inkább úgy mint egyfajta szünetet, az otthon tanulás miatt kiváltságot.

Meséljünk nekik a magántanulókról, akik otthonról tanulnak. Esetükben is hasonló lesz az ügymenet, bátran vázoljuk fel nekik, hogy miként zajlik egy ilyen. Ha nem tudnánk, kérjük a leendő tanárnéni segítségét, akinek mára már bizonyára bevett gyakorlata van az online tanulásban annak ellenére is, hogy az elsősöknél ez elképesztően nehézkesen valósulhat csak meg az írás, az olvasás és a számolás alapjainak elsajátítása miatt.

Ne ijesszük meg!

Bár legyünk vele őszinték, azért ügyeljünk rá, hogy gyermekünket soha ne ijesszük meg. Rémisztgető őket éppen eleget a tévé, az internet és az újság, mi támaszt nyújtsunk nekik, hiszen alighanem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek hinni tudnak ezen a világon, ezt a bizalmat pedig soha ne játsszuk el.

Mondjuk el nekik bátran, amit biztosan tudni, de az ő nyelvükön. Hogy van egy veszélyes vírus, de ha vigyázunk magunkra, ha sok vitamint és ásványi anyagot, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszünk, rengeteget mozgunk, akkor nagy bajunk nem történhet tőle. Ne zavarjuk össze oltásokkal és egyebekkel, a mi feladatunk az, hogy megnyugtassuk.

Zárjuk ki az életükből a médiát!

Rendkívül fontos alapszabály! Megrökönyödve látjuk, hogy rengeteg szülőnek természetes, hogy gyermeke már óvodás korban reality műsorokat és egyéb olyan adást néz a televízióban, ami még a felnőttek számára sem ajánlott. Ide sorolhatók a híradók, melyek manapság kizárólag a rémhírekről, a rémisztgetésről szólnak.

Erre a mai gyerekeknek azonban egyáltalán nincs szükségük, pláne akkor nem, ha iskolába készülődnek. Zárjuk ki az életükből a médiát, ha ez másként nem megy, akkor úgy, hogy mi is kikapcsoljuk a televíziót. Az elején talán furcsa lesz, de megszokható, sőt sokkal kiegyensúlyozottabb, vidámabb élet élhető így. Nyilván esténként a mese az maradhat, de a szennyműsorokat érdemes kerülni.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!