A gyerekekre is hatással vannak a frontok

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A frontérzékenység kapcsán általános tévhit, hogy kizárólag a felnőtteket érintheti, márpedig a gyermekeknél ugyanúgy okozhat problémákat, sőt egészen hasonló tüneteket. Megfigyelések szerint már kisbaba korban is megfigyelhető kapcsolat a frontok és a gyerekek viselkedése között.

A frontérzékenység tehát egy igenis létező fogalom a gyermekeknél, azonban sokan nem is gondolnak erre, csak kétségbeesetten próbálják kitalálni, hogy mi lelhette a picit, aki egész nap csak nyűgös, sír vagy akaratos.

A frontérzékenységet komolyan kell venni

Amennyiben szülőként gyakran tapasztaljuk, hogy gyermekünknél vannak napok, amikor sokkal érzékenyebb, nehezebb bírni vele, akkor érdemes megfigyelni, hogy ezek az alkalmak nem függenek-e össze véletlenül a frontátvonulásokkal. A nagyobb gyermekek ugyanis már tudják jelezni, ha fáj a fejük, vagy nem érzik jól magukat, de a kisebbek még gyakran csak sírással, nyűgösséggel érzékeltetik, hogy valami baj van.

Frontátvonulásról akkor beszélünk, amikor a légtömegek kicserélődnek, a hideget meleg, a meleget hideg váltja. Mindegyik hatást gyakorol az emberi szervezetre valamilyen mértékben – leginkább a légnyomás és a hőmérséklet változásával –, és ez természetesen nemcsak a felnőttek, hanem a kicsik szervezetét egyaránt alaposan meg tudja terhelni.

A frontérzékenység problémája általában néhány hét alatt kiderül a gyermekeknél is, így ha ez áll a gyakori morcosság és nyűgösség hátterében, akkor némi odafigyeléssel könnyedén enyhíthetjük a pici fájdalmait és szenvedéseit úgy, hogy közben a mi életünket is megkönnyíthetjük. Egy hisztis és nehezen kezelhető gyermekkel ugyanis kifejezetten nehezek a mindennapok.

Mit tegyünk, ha gyermekünk frontérzékeny?

Az első és legfontosabb, hogy ezt tudatosítsuk magunkban, de még inkább azt, hogy a lurkó valójában nem tehet erről, tehát a mi feladatunk lesz kissé türelmesebbnek lenni vele, ami nem egyszerű feladat.

Bizonyítottan használ, ha a gyermeknek ilyenkor több folyadékot adunk, leginkább tiszta vizet, de a tea és a gyümölcslé is jó választás lehet. Amit szívesebben iszik ilyenkor, azt adjuk neki, a lényeg, hogy minél többet igyon, minél hidratáltabb legyen, hiszen ez egyszerűbbé teszi a kellemetlenségek elviselését.

Amennyiben gyermekünk már nem csak anyatejet vagy tápszert fogyaszt, különösen a hozzátáplálás időszakában adjunk neki minél több zöldséget és gyümölcsöt, illetve az orvossal konzultálva valamilyen extra vitaminokat. Kutatások igazolják ugyanis, hogy az erősebb immunrendszer jobban ellenáll a frontoknak.

Sokat segíthet ilyen esetekben a szülő hozzáállása is. Gyakori hiszti vagy ingerültebb állapot esetén például próbáljuk meg gyakrabban szeretgetni, legyen többet kézben, ölben, ölelgessük többet, meséljünk, énekeljünk neki, játszunk vele, hiszen ez számára természetes fájdalomcsillapító.

Amennyiben a frontérzékenység gyakori, nagyobb gyerekként gyakran tapasztal fejfájást a gyermek, akkor minden esetben fontos lesz konzultálni egy gyermekorvossal.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!