Elfeledett klasszikusok: Félix, a macska

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Félix, a macska

Az Amerikai Egyesült Államok mindig is az élen járt a rajzfilmgyártás tekintetében. Gyakorlatilag az elsők között voltak, akik annak idején a rajzolt mozgóképekkel ellepték a filmszínházakat, majd később a mozikat is, és abból a korszakból rengeteg nagyszerű mű merült feledésbe.

Nemcsak mifelénk, hanem természetesen a tengerentúlról is, ami valahol nem meglepő, hiszen a harmincas évektől óriási túltermelés volt arrafelé, az ötvenes években például különösen sok mű készült, melyek zömét mára odakint is mélyen elrejtettek az archívumokban.

A Félix, a macska, vagy eredeti címén Felix the Cat azonban más. Ha nem is nagyon, de ezt a rajzfilmet annak idején meglepően sok országban átvették, példának okáért még Magyarországon is készült belőle fordítás annak ellenére, hogy nagyjából olyan sok szinkronra volt szükség hozzá, mint a korabeli Tom és Jerry epizódokban.

A Félix, a macska eredetileg 1958 és 1961 között készült, tehát kifejezetten rövid ideig dolgozott vele Pat Sullivan, azonban az így alkotott öt évad, valamint a közel 130 epizód egyenesen legendává vált azok körében, akik direkt módon keresik és kutatják a korabeli rajzfilmeket, melyek többre vihették volna.

Sajnos azonban Félix története sem vált széles körben ismertté, hazánkban például kifejezetten kevesen ismerték, pedig nagyon sok epizód elérhető magyar hangalámondással, miközben a szinkronra nincs is nagy szükség, hiszen a legtöbb részben legfeljebb a címet kellett lefordítaniuk, esetleg egy-egy feliratot.

A rajzfilm érdekessége, hogy befejezettnek minősül, és bár történt néhány halovány próbálkozás a feltámasztására, 1995-ben új sorozat, majd később egy anime is készült, azonban nem sikerült olyan státuszt elérnie, mint például néhány Disney remekműnek. Annak ellenére sem, hogy a minőség terén nem sok különbséget találunk köztük.

A történet

A mese cselekménye több különálló epizódban került elmesélésre. A főhős Félix, a fekete macska, aki rengeteg kalandba keveredik az egyes részekben. Segítségére van ebben egy mágikus táska, mely a legkülönfélébb trükkökre képes, és nagyon sok helyzetben erre támaszkodva menekül meg a bajtól. Mint egy tengerentúli Varázsceruza? Jogos a hasonlat!

Félix a jó fiú, azonban vannak rosszak is a történetben! Például a professzor, aki tipikusan gonosz kinézettel rendelkezik, és bár értelmes, nagyon megszállott, megannyi trükköt és találmányt vet be annak érdekében, hogy meg tudja kaparintani a fekete macska varázstáskáját.

A professzornak van egy hasonló törekvésekkel rendelkező unokaöccse, valamint egy segédje és egy robotja is, akik minden részben megkeserítik Félix életét, de azért neki is akadnak segítői néhány részben, például Martin, a marslakó.

A tanulság

A Félix, a macska tipikus iskolapélda a jó és a rossz küzdelmére. Folyamatos háborúskodás zajlik benne a két oldal között, miközben minden epizódból kiderül, hogy aki az igaz és egyenes úton jár, az mindig elnyeri méltó jutalmát, a gonoszok pedig a méltó büntetésüket. Korabeli, egyszerű, de mégis nagyszerű tanulság ez a rajzfilmtől!

https://www.youtube.com/watch?v=OD3aLYyBvPg&ab_channel=R%C3%A9giFilmek%2CR%C3%A9giRajzfilmek

 

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!