Tudományos magyarázatot találtak rá, miért csak néhány ételt szeretnek a kisgyerekek

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Biztosan minden szülő találkozott már azzal a jelenséggel, hogy dacára a megfelelően választékos hozzátáplálásnak, illetve a változatos otthoni étrendnek, a gyermek kiskorban csak bizonyos ételeket hajlandó szívesen megenni, és közben nehezen ismerkedik új ízekkel.

Ennek az okát vizsgálta most egy tudományos kutatás, amiből meglepő magyarázatot találtak arra, hogy miért hajlandóak szinte mindig csak a kedvenceiket enni a gyerekek, és miért ódzkodnak olyan gyakran az új ízek megismerésétől?

Az édesebb ízeket jobban kedvelik a gyerekek

A Monell Chemical Senses Center kutatása azzal a hipotézissel indította el a vizsgálatokat, hogy a gyerekek többségében inkább az édes ízeket részesítik előnyben az első néhány életévük során. Itt nem kell feltétlenül csak a cukorra vagy a cukros ételekre gondolni, hiszen megannyi más dolog is lehet édes, így a gyümölcsök vagy a joghurtok.

Ennek az oka a kutatók szerint abban keresendő, hogy az édes, és ezáltal valamilyen magas cukortartalommal rendelkező ételek egyet jelentenek a kicsik számára az energiával. Ez pedig nagyon fontos kitétel, hiszen már az anyatejnek is kellemesen édeskés íze van, rengeteg energiát tartalmaz, ami a természetes növekedés és fejlődés egyik alaptétele.

Ennek az oka, hogy a gyerekek természetes módon vonzódnak, néha már sóvárognak az édesebb ételek felé, de érdekesség, hogy ugyanígy a sós ízek, a sajtok, a csirkefalatkák vagy a virsli esetében is hasonló tulajdonságokról van szó, miközben a keserű hatású zöldségek esetében ellenállnak.

A magasabb sókoncentráció kedvelése a gyerekek körében szintén evolúciós hátteret sejtet a tudósok szerint. A sós ízek ugyanis rendszerint sok fehérjét sejtetnek az ételben, méghozzá ásványi anyagok mellett, ami szintén az egészséges és dinamikus fejlődés elengedhetetlen kelléke, tehát újfent egyfajta evolúciós háttérről beszélhetünk.

Hogy miért viszolyognak a keserűtől a kisebb gyermekek? A tudomány ezt is evolúciós tényezőkkel magyarázza, hiszen a természetben megtalálható keserű ételek, így különösen a keserű növények és zöldségek jellemzően gyakran mérgezők.

Az étel kinézete is sokat számít

Az íz mellett fontos, hogy a kutatók szerint az ételek kinézete, különösen állaga, textúrája és színe egyaránt nagyon fontos abban, hogy a gyerekek kedvelik-e vagy sem. Kevesen vonzódnak például a darabos, túl ropogós vagy éppen nyálkás ételekhez a gyerekek közül, ami nem meglepő, hiszen ez az állag a természetben gyakran jelezhet romlott, szennyezett ételt vagy emészthetetlen dolgot.

Rachel Herz, a kutatás vezetője szerint ez is igazolja, hogy miért kedvelik jobban a gyerekek az olyan simább textúrájú ételeket, mint például a virsli vagy az egyéb feldolgozott húsételek. Ugyanez mondható el az ételek színéről, hiszen szintén evolúciós sajátosság, hogy a kisebbek vonzódnak a világosabb, fehérebb ételekhez, ezért preferálják például a tésztaféléket, a kenyeret vagy a sajtot.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!