Soha nem fárad el ez a gyerek? Nem, mert több az energiája, mint egy sportolónak!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Minden kisgyermekes szülő ismeri a következő helyzetkomikumot: este 8 óra van már, apa egész nap dolgozott, anya egész nap a gyerekkel volt, főzött, mosott, takarított, mindenki álmos, mindenki azt várja, hogy aludni térhessen, csakhogy ott egy kisember, aki még úgy teszi a dolgát, mintha éppen akkor ébredt volna fel.

Soha nem fárad el ez a gyerek? – hangzik el ilyenkor sok családban a kérdés! Nem, sőt az a normális, ha mindez így zajlik, ezt pedig most egy tudományos kutatás is bizonyítja, hiszen kiderült, hogy a lurkók állóképessége és energiaszintje gyakran jobb, mint egy hivatásos sportolónak, így kis túlzással esélytelen, hogy lefáradjanak.

A tanulmány hátteréről

A fenti esetet a világon először a Clermont Auvergne Egyetem kutatói vizsgálták meg, akik még 2018-ban adtak ki egy kapcsolódó tanulmányt, melyben megállapítást nyert, hogy a gyerekek kitartása sok esetben a hivatásos sportolókéval vetekszik, hovatovább bőven képes túlmutatni azokén.

Hogy ezt bebizonyítsák, alapos vizsgálatnak vetettek alá 12 normál állóképességű kisfiút – akik 8-12 év közötti életkorúak voltak, nem sportoltak –, kontrollcsoportként pedig 12 teljesen átlagos férfit és 13 hivatásos sportolót, köztük főként futókat és kerékpárosokat.

A kutatáshoz kapcsolódó teszt rendkívül egyszerű volt, a három csoport tagjainak egyszerűen csak edzeni kellett, konkrétan magas intenzitású gyakorlatok elvégzésére kérték őket, miközben a szakértők azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan fáradnak ki.

A teszt összeállítói gondoskodtak róla, hogy aerob és anaerob mozgásformákat is végezzenek, így pontosan nyomon tudták követni, hogy mennyi tartalékkal rendelkeznek a résztvevők akkor, ha a vér az oxigént éppen az izmokba szállítja, illetve mi történik, ha a szervezet nem friss, hanem meglévő energiaraktárakat mozgósít az edzéshez.

A gyerekek izmai nagyszerűen ellenállnak a fáradtságnak

Az első és legnagyobb meglepetés a futáshoz kapcsolódó teszteken érte a kutatókat. A résztvevő csoportokat intervallumos edzésre kérték, ezáltal 7 másodpercnyi intenzív sprint után 1 perc pihenés jött, miközben folyamatosan mérték az aerob teljesítményt.

Ezt követte a kerékpáros teszt, amikor arra kérték a résztvevőket, hogy legalább 30 másodpercen keresztül olyan gyorsan tekerjenek, amilyen gyorsan csak tudnak, hogy ezzel meg tudják vizsgálni az anaerob teljesítményt is.

Miután végeztek a gyakorlatokkal, a résztvevők pulzusának és oxigénszintjének a mérésére is sor került, de természetesen vizsgálták a laktát szervezetből való felszívódásának tempóját is, ami ugyebár a tejsav, mely később az izomlázat okozza, ha levezetéssel vagy nyújtással nem kerül kiürítésre. Ez az eredmény azért volt lényeges, hogy kiderüljön, milyen gyorsan gyógyulnak az izmok.

Itt pedig nagy meglepetés érte az orvosokat, hiszen kiderült, hogy a gyerekek izomzata gyakorlatilag fáradhatatlan, ezáltal szinte azonnal regenerálódnak és felépülnek a legnagyobb intenzitású testmozgást követően, aminek köszönhetően még a hivatásos sportolókhoz viszonyítva is lényegesen gyorsabban tudnak visszatérni a mozgáshoz úgy, mintha mi sem történt volna.

Elképesztően gyorsan regenerálódnak a gyerekek

Hogy a gyermekek milyen gyors ütemben képesek regenerálódni egy intenzív igénybevételt követően, azt a kerékpáros tesztek mutatják meg a legjobban. A kérdéses erőpróbákon ugyanis a legkisebbek teljesítménye mindössze 35 százalékos csökkenést produkált, ami azért elképesztő, mert még a sportolóknál is közel 42 százalékos visszaesést tapasztaltak, míg az átlagembereknél 50 százalék feletti volt ez az érték.

Sebastian Ratel professzor, a Clermont Auvergne-i Egyetem docense, valamint a kutatás társszerzője szerint ebből tisztán kiviláglik, hogy a gyerekek aerob anyagcseréje lényegesen jobb még az edzettebb felnőtteknél is, így a nagy fizikai igénybevétel után sem fáradnak el annyira.

A regenerálódás mellett ráadásul pulzusszintjük is sokkal gyorsabban visszaáll a normál tartományba, az izomlázat okozó tejsav szintén előbb kiürül a szervezetükből, ami magyarázatot jelent arra, hogy miért tudnak még azt követően is teljes erőbedobással játszani, hogy a felnőttek már régen kidőltek.

A tanulmány írása során ráadásul egy további érdekességre is rájöttek a szakemberek, ezáltal kiderítették, hogy a gyerekekhez mérten felnőttkorban jelentős mértékben csökken az aerob erőnlét a gyerekkori állapothoz viszonyítva, ami később drasztikusan meg tudja növelni bizonyos betegségek kockázatát, mint amilyen például a diabétesz.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!