Passzív módszerek, melyek segíthetnek gyermekünkkel megkedveltetni az olvasást

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az olvasás manapság sajnos közel sem annyira népszerű dolog a fiatalok, és különösen a gyerekek körében, mint évekkel ezelőtt. Részben a szülők feladata, hogy ez a helyzet, ha nem is drasztikusan, de pozitívan változzon a jövőben.

Természetesen  nem egyszerű a digitális világban jó ellenpéldát mutatni a gyerekeknek, az aktív és direkt megoldások zöme nem is használ nekik, ezért érdemes inkább passzív módszereket alkalmazni, tudat alatt hatni rájuk a téma kapcsán. Lássunk ehhez néhány hatásos módszert.

Könyvek között éljenek

Amennyiben mi szeretünk olvasni, akkor bizonyára nem okoz majd különösebb gondot, hogy legyen otthon néhány könyvespolc, melyen roskadoznak a könyvek. Gondoskodjunk arról, hogy ne csak nekünk szóló olvasmányok legyenek ott, hanem olyanok is, melyek érdekelhetik a lurkókat.

Nem kizárt, hogy éveken át érintetlenül maradnak, ha viszont látja őket a gyerek, akkor az már tudat alatt hatást gyakorol rá, és előbb vagy utóbb, de eljön az a pillanat az életében, amikor ő maga lép oda a házi könyvtárhoz, hogy valamit keressen magának. A lényeg, hogy a táptalaj adott legyen az elvetendő magnak.

Érdekesség, hogy ehhez kapcsolódóan egy tudományos kutatás is indult, amiből kiderült, hogy az otthoni könyvgyűjteménynek már a puszta jelenléte is nagyon fontos lehet abban, hogy a gyerekek jobb tanulmányi eredményeket érjenek el, elkezdjenek saját érdeklődésből olvasni, mindemellett pedig fejlődjön a szókincsük is.

Utazáskor is mindig legyen nálunk könyv

Bárhová is megyünk a gyerekekkel, legyen szó nyaralásról vagy csak egy utazásról a távoli nagyszülőkhöz, mindig vigyünk nekük az útra legalább egy könyvet. Különösen a nagyobb utak során igencsak hasznos társ lehet, hiszen a legtöbb gyerek hajlamos elunni magát az autóban vagy a vonaton ülve.

Ilyenkor lehet a legkönnyebben megfogni őket egy könyvvel, hiszen nincs más dolguk, nincs választási lehetőségük, vagy unatkoznak, vagy kipróbálják, hogy milyen nagyszerű elveszni egy csodálatos regényfolyamban. Fontos lépés lehet ez az olvasás megkedveléséhez vezető úton.

Nézzük felirattal az idegen nyelvű filmeket

Hozzá vagyunk szokva itthon, hogy gyakorlatilag minden tartalmat szinkronizálva kapunk a televízióban, holott bizonyított, hogy azokban az országokban (például Dánia vagy Szlovénia), ahol kevesebb a szinkronizált tartalom és zömmel felirattal érkeznek a filmek vagy a sorozatok, sokkal jobban beszélik az emberek az idegen nyelveket.

Ez azonban csak ez egyik hozadéka ennek a praktikának, hiszen ezzel gyakorlatilag olvasásra ösztönözzük a gyereket, lévén a feliratozott film vagy sorozat ugyanolyan összhatást érhet el, mint egy könyv, sőt talán a jövőben hozzájárul ahhoz, hogy gyermekünk előbb kézbe vegyen egy olvasmányt.

Gyakran kérjünk tőle segítséget

Nem kell feltétlenül eljátszanunk a bolondot hozzá, de megtámogathatjuk gyermekünk olvasáshoz való hozzáállását, ha gyakran kérünk tőle segítséget az olvasásban. Például olvassa fel ő a receptet a süteményhez, a használati utasítást egy elektromos berendezés beüzemeléséhez vagy az összetevőket egy kozmetikai cikk dobozán.

Jelentéktelen dolognak tűnhet, de tudat alatt ez a módszer is rengeteget segíthet abban, hogy gyermekünk nagyobb kedvet kapjon az olvasáshoz.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Milyen a jó pedagógus?

Általános probléma a szülők körében, hogy nem tudják eldönteni: gyermeküket jó pedagógusok tanítják-e vagy sem. Különösen akkor bukkan elő ez a témakör, amikor egy adott

Tovább olvasom »