Olvasnivaló gyerekeknek – Tania del Rio: 13. Warren és a mindent-látó-szem

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Tania del Rio: 13. Warren és a mindent-látó-szem

Tania del Rio nevét a legtöbben talán inkább onnan ismerik, hogy népszerű karikaturistaként rengeteg képregényt és mangát rajzolt pályafutása során, de íróként, különösen gyerekkönyv íróként egyaránt otthagyta a lenyomatát a műfajon. Legismertebb műve pedig az elsőre nagyon furcsa című 13. Warren és a mindent-látó-szem, mely éppen ideális olvasmány így az újév kezdetén a kisebb gyerekek számára.

A történet főhőse Warren, egészen pontosan 13. Warren, aki közel sem tekinthető egy átlagos fiúnak. Éppen ellenkezőleg, egy régi családi szálloda lakója, ahol ő lát el gyakorlatilag minden feladatot. Ő az inas, a gondnok, a kifutófiú, de még a londiner is többek között. A hotelben éli mindennapjait, a kacskaringós folyosókon kíséri a vendégeket, azonban az épületben nemcsak bácsikája és nénikéje található, mint különlegesség, hanem egy exkluzív dolog is: a Mindent-Látó-Szem.

Pontosabban csak a legendáriumban létezik ez a különleges kincs, de Warren elhatározza, hogy ha kell, akkor az egész szállodát feltúrja ahhoz, hogy ráakadjon erre a különlegességre. Csakhogy ehhez megannyi talányt kell megfejtenie, melyek a legvadabb álmait is gyakran felülmúlják. Találkozik például egy különös teremtménnyel, akiről nem is tudta, hogy eddig a kazánházban lakott. Ezen felül ott lesz egy kísérteties kislány is, aki a sövénylabirintusban ijeszt rá.

Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal érdekesebb és különlegesebb rejtélyek várnak Warrenre, aki szó szerint ősi titkok nyomába ered, és a mi segítségünkkel próbál meg válaszokat találni a titkokra és fellelni a kirakós utolsó darabkáit. A cél, hogy megannyi talány megoldása után Warren megtalálja a Mindent-Látó-Szemet.

A könyv rendkívül jól kidolgozott, igazán minőségi olvasmány annak ellenére is, hogy főként gyerekeknek készült, noha a kiváló magyar fordítással egyetemben határozottan ajánlott a felnőttek számára is. Bár a sztori és a körítés egy kicsit sötét, gyerekszemmel enyhén horrorisztikus, de közel sem félelmetes, mindvégig rendkívül pozitív kicsengése és üzenete van az olvasmánynak.

Ha közérthetően kellene jellemeznünk a művet, akkor azt mondanánk róla, hogy leginkább egy gyerekeknek szóló Tim Burton film alaposan kidolgozott, szájbarágóan megvalósított forgatókönyve, amihez ráadásul nagyszerű rejtélyek, titkos kódok és egy olyan nyomozás tartozik, ami nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek agytekervényeit is képes megmozgatni.

Alapvetően egy inkább vicces és kalandos, mint borzongató történetről van szó, melynek angolul már megjelent a folytatása is – sőt készül a harmadik –, így remélhetőleg azok egy hasonlóan minőségi magyar fordításban és igényes kiadásban láthatnak napvilágot.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!