Olvasnivaló gyerekeknek – Lois Lowry: Az emlékek őre

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Lois Lowry: Az emlékek őre

Ha szeretjük az elgondolkodtató, már-már filozófiai mélységekig hatoló könyveket, mert gyermekünk is szeret elmerengeni az élet nagy dolgain, ahol Lois Lowry műve mindenféleképpen jó alternatíva lehet a számára. Az emlékek őre ugyanis egy rendkívül érdekes regény egy olyan világról, ahol gyakorlatilag nincs rossz, nincs betegség, nincs, szegénység, nélkülözés, hanem mindenki boldog. Ez alapvetően egy olyan világ, egy olyan hely, amire titkon mindenki vágyik.

Ha mi is ebben a cipőben járunk, akkor mindenképpen el kell olvasnunk ezt a könyvet, hiszen minél jobban belemélyedünk a történetébe, annál inkább ráébredünk arra, hogy egy ilyen világban szeretnénk a legkevésbé élni. Merthogy tökéletes világ nem létezik, nem létezhet, hogy az egyensúly megmaradjon, ahhoz valamit minden egyes alkalommal el kell venni, de vajon ki dönt arról, hogy melyek azok a szükségletek és érzések, amelyek nélkül boldoggá válhatunk?

A történet főszereplője Jonas, egy átlagos kisfiú, akinek ugyanarról szólnak a mindennapjai: iskola, majd délutáni foglalkozás, este pedig a boldog család, akivel közösen meg lehet beszélni minden boldogságot. Idilli világnak tűnik, csakhogy elég egyhangú is, ráadásul rengeteg a szabály, amelyek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy védve legyünk a rossztól, a betegségtől, a fájdalomtól. Az emberek felett mások döntenek, gyakorlatilag sem életük, sem jövőjük nincs. Ha pedig megjelennek a rebellisek, nagyon hamar kivonják őket a forgalomból, hogy átkerüljenek a Másholba.

Jonas éppen a tizenkettedik ceremóniájára készül, ami ebben a világban fontos esemény, hiszen ekkor kapja meg a szakmáját, hogy eldőljön: mivel is kell majd foglalkoznia élete hátralévő részében. A fiú azonban egy kicsit ideges, mert fogalma sincs arról, hogy mi szeretne lenni – talán nem is való erre az idilli világra –, amikor azonban ki kellett volna választaniuk, Jonas egyszerűen kimaradt a sorból. Belőle lesz ugyanis Az Emlékek Őre, ami gyakorlatilag az egyik legfontosabb pozíció, és teljesen összezavarodik tőle, mert fogalma sincs arról, mivel érdemelte ki ezt a tisztséget.

Miután megismerkedik az őrzővel, megkapja az összes tudást, megismeri azokat az emlékeket és érzéseket, amelyek ebben a világban kivesztek már a köztudatból, a fájdalmat, az éhezést, a boldogtalanságot, és hirtelen minden összezavarodik benne, majd rádöbben, hogy a boldognak vélt világa közel sem olyan boldog és szabad, mint amilyennek korábban hitte. A könyv minden korosztálynak erősen ajánlott – tinédzserkortól –, mert elképesztően sokat lehet belőle tanulni, és bármennyire is fájdalmas néhány gondolata, egy olyan mű, ami görbe tükröt állít a modern társadalom elé.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!