Olvasnivaló gyerekeknek – Anna Woltz: Tess és én

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

Anna Woltz: Tess és én

Éppen néhány nappal ezelőtt ajánlottuk a gyermekek figyelmébe Anna Woltz egyik remek könyvét, a különös címmel ellátott Gipsz, ​avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot? regényt, azonban még egyszer érdemes leragadni az írónő műveinél. Egészen pontosan a Tess és én címűnél, ami annyira különleges és magával ragadó, hogy garantáltan képes lesz elkápráztatni mindenkit, aki beleolvas, legyen szó akár kistiniről, akár felnőttről.

Különösen azért, mert Anna írása útmutatót ad a kisebbek számára, és visszarepíti a múltba azokat, akik vágynak a hőn szeretett gyermekkorra. A Tess és én című alkotás története egy fiktív vakáció első napjára vezet vissza minket, a főszerepben a 11 éves Tess-szel és a 10 éves Samuel-lel. Az egész egy lábtöréssel kezdődik, aminek részeként Samuel bátyja ugyan igencsak rosszul jár, ő azonban annál jobban, hiszen éppen a kórháznál találkozik Tess-szel, aki az egész szünetet képes lesz megváltoztatni számára.

Tess egy csodálatos barna szemű kislány, melyben aranyszínű pöttyöcskék játszanak. Azon túl, hogy határozott és imád parancsolgatni, soha nem kér bocsánatot. Bár édesapja van, azonban nem nagyon tud róla semmit. Egyetlen hete van arra, hogy megismerhesse, és Samuel elhatározza, hogy ezt a hét napot teljes egészében annak szenteli az életéből, hogy segítsen a lánynak. Ezzel pedig kezdetét veszi életet legboldogabb, legkalandosabb és egyben legfurcsább hete.

Az egyhetes kaland során Tess nemcsak megtalálja, hanem képes meg is szelídíteni apukáját, míg Samuel folyamatosan elgondolkozik az eseményeken, rengeteget agyal a barátságon, a családon, az első szerelmen és természetesen az örök búcsúzáson is. Egy olyan könyvet vehet a kezébe az olvasó ezzel a történettel, ami csordultig van érzelmekkel. Minden oldala igazán bájos, szeretettel teli, benne gyermeki szemszögből leírva az élet minden szépsége és nehézsége, hol vidám, hol szomorú körítéssel.

Mindezt ráadásul egy igazán könnyedén megszerethető páros társaságában kapjuk meg. Tess és Samuel nem hétköznapi figurák, de valahol mégis. Nagyszerűek az egymással folytatott párbeszédek, a folyamatos egyezkedések, azok a kalamajkák, amelyekbe együtt keverednek bele és együtt is oldják meg, de még a nagy biciklitúráik is minden esetben élményszámba mennek. A leginkább megdöbbentő pedig, hogy ebből a könyvből hiányzik a rossz, hiányzik a gonosz, nem kell utálkozni és gyűlölködni, inkább a humoron és az élet nagy kérdésein van benne a hangsúly.

Nem véletlen, hogy sokan úgy gondolják: Anna Woltz könyvei közül a Tess és én a legjobb és legszebb alkotás, ami hiába szól tinikről, a végeredmény a felnőtteknek is rengeteg útravalót adhat, a gyerekeket pedig éveken át elkísérheti.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!