Nem szabad veszélyes helynek beállítani a világot a gyermekünk előtt

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár rendkívül sötét kort élünk, szülőként fontos észben tartanunk valamit: gyermekünk annyira találja majd rossznak és negatívnak ezt a világot, amennyire mi azt beállítjuk nekik, hiszen tinédzserkorig a kicsik elsődleges hírforrásai valójában a szülei.

Egy friss tanulmány – ami a The Journal of Positive Psychology hasábjain jelent meg – pedig most arról írt, hogy a szülőknek nem szabad negatívan, veszélyes helynek beállítaniuk a mai világot, mert az később komoly gondot okozhat a gyermek fejlődésében.

A tanulmányról

A kérdéses tanulmány Jeremy Clifton nevéhez köthető, aki pszichológus professzorként több ízben is ott hagyta már a kézjegyét a szakmájában, hiszen rengeteg nagyszerű kutatást és tudományos írást publikált – többek között például a világról alkotott emberi képről is, amiről azt találta, hogy egy részük a saját tapasztalásunkon, egy másik része pedig ősi ösztönszerűségen, hiedelmeken alapul.

Clifton megállapította, hogy a világról háromféle képet alkotunk, így részben biztonságosnak véljük, részben csábítónak gondoljuk, harmadrészt pedig élőnek. Ezek egyike sem zárja ki, hogy a világot közben fenyegetőnek és veszélyesnek is gondoljuk, a nagyobb baj azokkal van, akik állandóan csak ezt az oldalukat látják meg.

Az ilyen felnőttek – akik jellemzően szüleiktől hozzák magukkal a rossz példát – gyakran egész életükben egy olyan helyen ragadnak, amit gyűlölnek, amit unalmasnak tartanak, és nem mernek kiszabadulni a világba, mert úgy érzik, nincsenek biztonságban. Ez felnőttként rengeteg hátrányt okozhat!

Az ősi hiedelmek befolyásolják az életkilátásokat

Amire Clifton a legnagyobb hangsúlyt fektette aktuális munkája során, az leginkább az ősi hiedelmek és a hozzájuk kapcsolódó összefüggések, életkilátások voltak. Azt találta, hogy minél jobban ismeri és hiszi valaki ezeket, annál negatívabb formában látja a világot, rendszerint kevesebb siker, munkahelyi elégedettség, rosszabb egészségügyi állapot, negatív boldogulási ráta és jelentősebb depresszióra való hajlam jutott osztályrészül az embereknek.

A leginkább aggasztó azonban az volt, hogy a pszichológus szerint a szülők többsége elsődlegesen az ősi hitet akarja átadni gyermekének, ami a tradicionalizmus, a gyökerekhez való ragaszkodás tekintetében egyáltalán nem probléma, de vannak dolgok, amiket nem szabadna erőltetni. Ilyen például az is, hogy a világot a szülők veszélyes, rossz helynek állítják be a gyermek előtt, aminek később rengeteg negatív következménye lesz.

Clifton ezért azt tanácsolja a szülőknek, hogy előbb nézzenek magukba, hogy nekik milyen korlátokat hozott az, hogy az ősi hiedelmekre építették az életüket, és ezzel gyakorlatilag egyfajta börtönbe zárták magukat. Ha a szülők felismerik, hogy börtönben vannak, rögtön másként gondolják majd, hogy ezt az életet akarják adni gyermekeiknek is, vagy inkább megpróbálják pozitívan formálni a világról alkotott véleményüket.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!