Néhány dolog, ami téged is meglephet az első terhesség során

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Aki megtapasztalta már a terhesség semmivel sem összehasonlítható állapotát, az biztosan rájött arra, hogy meglepetések egész sorozata megy végbe a női szervezetben ilyenkor. A hormonok elképesztő játékának köszönhetően a hölgyek megváltoznak, néha átmenetileg, néha teljesen, de az biztos, hogy minden anyának okozott meglepetést ez az állapot. Lássunk néhány általánosabb dolgot, mintegy felkészítve azokat, akik még a terhesség előtt állnak!

Folyamatos takarítási vágy

A tisztaságmánia, a rendrakási kényszer nagyon sok kismamánál megjelenik a terhesség során. Nem meglepő módon, ez az úgynevezett fészekrakó ösztön, ami teljesen normális. Sokaknál azonban már átmehet bizonyos határon, hiszen vannak kismamák, akik ki-be pakolgatják ilyenkor ugyanazt a szekrényt minden nap, vagy kétszer is felporszívózzák a lakást, ha kell, csakhogy tisztaság és rend fogadja a kisbabát.

Gyakori hangulatváltozások

A terhesség gyakorlatilag hasonló állapotot okoz a nőknél, mint a premenstruációs szindróma, vagyis a hormonok igazi háborúba kezdenek a szervezeten belül. Ez nemcsak testi változásokkal, például a mellek megduzzadásával és érzékennyé válásával jár együtt, hanem azzal is, hogy állandó hangulatingadozások kísérik a mindennapokat.

Sok terhes nő panaszkodik például arra, hogy míg az egyik percben madarat lehetne fogatni vele, a másikban keservesen sír bánatában. Ezek depresszióra utaló tünetek, de depresszióról szó sincs a legtöbb esetben. Persze érdemes orvoshoz fordulni, ha tartósan jelentkeznek, és alvási zavarokkal, étkezési problémákkal társulnak.

Furcsa elváltozások a bőrön

A terhes kismamák rengeteg bőrelváltozást tapasztalhatnak a terhesség egyes fázisában. Valakinél teljesen elmaradnak, valakinél mindegyik jelentkezik, ne lepődjünk meg. Az ok, hogy a hormonális változások hatására sokkal több vér lesz a kismama szervezetében – leginkább a méh táplálására –, aminek hatására például gyakran jelentkezhetnek különféle májfoltok az arcon, de úgynevezett melazma is.

Ezen felül sok nőnél bukkan elő a növekvő pocak alsó felén, közvetlenül a köldök alatt egy sötétebb középvonal, az úgynevezett linea nigra, sőt a nemi szervek és az anális régió bőrfelületének sötétedése is gyakori jelenség. Ennek az oka nem más, minthogy terhesség esetén a nők szervezete több pigmentet termel. A problémák zöme elmúlik, de sok esetben az elváltozás tartósan megmarad.

Növekvő cipőméret

Hogy a ruhaméret változik a terhesség során, azt talán még a férfiak is tudják, azonban amire még a nők sem számítanak, hogy gyakran az állapotosság során a korábbi cipőméret is megváltozik. A háttérben jellemzően a gyakori lábdagadás és duzzadás áll, ami lehet átmeneti probléma, de természetesen tartós is, ezáltal könnyedén előfordulhat, hogy a szülés után a komplett cipőraktárt ki kell cserélni, mert az addigi mérethez képest egy számmal nagyobb lábbelikre lesz szükségünk.

Szépülő hajkorona, erősebb körmök

Világ életedben gondod volt a hajaddal és a körmeiddel? A terhesség során minden helyreáll majd, hiszen a hormonális változásnak és a rengeteg vitamin hatására nagyon sok nő tapasztalhatja azt, hogy a hajuk sokkal gyorsabban növekszik, besűrűsödik és megáll a hajhullás is. Ezen felül a körmök növekedése szintén felgyorsul, illetve erősebbé is válnak, de ne nagyon éljük bele magunkat, a legtöbbször ez csak szülésig marad így.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!