Miért szeretik a gyerekek a plüssöket?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár vannak kivételek, a legtöbb gyerekre azonban igaz, hogy nagyon szeretik a plüssállatokat, ennek megfelelően sokan teljesen összenőnek egy-egy kedves figurával, mindenhová magukkal viszik őket, amit felnőtt fejjel talán már kevésbé érthetünk, de ennek a viselkedésnek megvan az oka. Lássuk, hogy mi az!

Biztonságot nyújtanak nekik

Hiába nő fel egy gyermek érzelmi biztonságban és hiába kap megfelelő szeretetet a szüleitől, előfordulhat, hogy pszichésen mégis szüksége van valami extra támaszra ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet élhessen. Gyermekpszichológusok szerint ilyenkor jönnek képbe a plüssök, melyek biztonságot és állandóságot nyújtanak a kicsiknek.

Próbáljuk meg gyermeki szemmel látni a világot. A kicsik azt tapasztalhatják, hogy körülöttük minden változik, minden félelmetes és új, emiatt pedig állandó a bizonytalanság, mely szorongással töltheti el őket. Ha viszont mindig ott egy kedves plüss, akit megfoghatnak, megölelhetnek vagy megszoríthatnak, akkor ezt az érzést egyszerűbben feldolgozzák majd.

Különösen igaz ez olyan helyzetekben, amikor a gyermek távol van a szüleitől, és szüksége van valamire, ami a biztonság mellett az otthonukra emlékezteti őket, azokra a pillanatokra, amikor minden rendben van, amikor mindig meleg és szerető közegben lehetnek.

A gyerekek még a saját plüssük illatát is megjegyzik

Ez a különleges kötődés pedig annyira fontos lehet a gyermekek számára, hogy a saját plüssüket sokszor úgy szerethetik, mint a testvérüket. Ez nem véletlen, hiszen ezek látható, megtapintható dolgok, érzik a puhaságukat, látják a szemüket, sőt kutatások igazolják, hogy a gyerekek még a saját plüssükből áradó illatot is megjegyzik, mely számukra az otthont szimbolizálhatja.

Érdekesség, hogy a megfigyelések szerint a gyerekek valamiért sokkal jobban kötődnek a puha plüssökhöz, mint a kemény, például műanagyból készült játékokhoz. Az ok nem ismert, de emiatt lehet az, hogy sok gyermek takarót, párnát, rongyokat cipel magával éveken át mindenhová, mert az jelenti számára a biztonságot.

A plüssök egyfajta szülőpótlékok is

A legtöbb gyermekpszichológus egyetért abban, hogy a plüssökhöz való kötődés oka leginkább abban keresendő, hogy egyfajta szülőpótlékot is jelent sok esetben. Ha tehát nincs ott a szülő, akkor a plüss ölelgetése, közelsége és melege emlékeztetheti a gyermeket az anyagi és apai szeretetre vagy gondoskodásra.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy a plüssállatok a gyermekekben jelentős mértékben javítják a szociális- és érzelmi képességeket is. A kicsik elképesztően nagy fantáziával rendelkeznek, így a plüssök segítségével gyakorolhatják a gondoskodást, az empátiát, a szeretetet, a nevelést, ezáltal a kislányok és a kisfiúk egyaránt felkészülhetnek velük a felnőtt életre.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a plüssök milyen jól támogatják a nyelvi képességek fejlődését, a sok szerepjátékkal pedig a gyermek olyan tulajdonságai is szintet léphetnek, melyekről talán nem is tudtunk, hogy léteznek.

Részben ez utóbbinak is köszönhető, hogy a terapeuták például rengeteg esetben használnak plüssöket azért, hogy a gyerekekből előcsalják a fájdalmas emlékeket, a különféle töréseket, melyek stresszt és egyéb negatívumokat váltottak ki a piciből.

A szakemberek megfigyelései szerint a gyerekek előbb megnyílnak játék közben egy plüssnek, és olyan témákról is beszélnek közvetetten, amiről normális esetben soha nem nyílnának meg egy felnőtt ember előtt.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!