Olvasnivaló gyerekeknek – David Almond: A ​nap színe

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Mivel a Mesehős elindulásával együtt az egyik legfontosabb hivatásunkká vált, hogy kedvet hozzunk a gyermekek számára az olvasáshoz, ezért új cikksorozatot indítunk elsődlegesen azoknak a szülőknek, akik szeretnének folyamatosan friss és tartalmas olvasnivalót adni gyermekük kezébe.

David Almond: A ​nap színe

Ha David Almond könyvet ír, arra manapság igencsak odafigyel a kortárs gyermekirodalom. Ennek az oka részben az írónak ítélt Andersen-díj, másrészt pedig A nap színe című könyv, amit garantáltan mindenki jól ismer, aki egy kellően tartalmas és hatásos művet szeretne adni a gyermeke kezébe. Különösen akkor, ha nagyon aktuális éppen a felnőtté válás izgalma, hiszen ezzel a művel utódunk lehetőséget kap arra, hogy rácsodálkozzon a reá váró világra, annak minden izgalmára.

David Almondtól a legtöbb könyvrajongó a Csókos nyár című művet ismeri. Annak fényében ez a könyv különösen izgalmas, mozgalmas és magas minőséget képvisel, a főszerepben Davie-vel, akinek oldalán egy egész nap történetét követhetjük majd nyomon. Davie ugyanis komoly elhatározásra jutott: egy nap összepakolta a hátizsákját, és úgy határozott, hogy elindul otthonról, egy olyan kis falucskába, ahol rejtélyes emberekkel találkozik majd.

Ezek a rejtélyes alakok természetesen közel sem annyira rejtélyesek a valóságban, de éppen elég izgalmas figurák ahhoz, hogy gyakorlatilag minden egyes percben formálni tudják a történet fonalát. Sőt mi több, nemcsak az izgalmakkal teli sztorit viszik el egy egészen határozott irányba, hanem mindemellett hősünk jellemét egyaránt befolyásolják ilyen-olyan formában.

A történet szereplőit mindennek lehetne nevezni, csak szokványosnak nem. Maradjunk a különlegesnél, ami határozottan igaz állítás a mű által közvetített hangulatra is. A mai kor követelményeivel ellentétben meglepően nyugodt, lassan vánszorgó, de valamiért mégis kellően mozgalmas ahhoz, hogy élvezhető legyen. Olyan stresszmentesség árad belőle, amilyen napokat sokan önmagukban is szívesen el tudnának képzelni.

A nap színe ráadásul tele van mély, filozofikus, de a gyermekek által is könnyedén érhető, határozottan szép gondolatokkal. Noha keveredik benne a valóság és a fikció, mégis mindvégig hihető marad, a főszerepben egy varázslatos sétával, illetve egy álomszerű hatást kiváló történettel, a vége felé egy meglepő fordulattal. Mindeközben pedig a nap színe annak függvényében változik, hogy mi történik hősünkkel.

Hogy mégis mi ennek az egész műnek a tanulsága? Hogy miért ez a sok maszlag? Nem más, mint az, hogy Davie, aki reggel még gyermekként indult el otthonról, estére már felnőtté válik, és jól tudja, hogy el kell búcsúznia a gyermekkortól, hogy át kell lépnie azt a küszöböt, amely egyszer minden gyermek előtt ott terem majd. Ehhez ad meglepően aranyos és tanulságos intelmeket, sőt helyenként instrukciókat ez a könyv, ami ezért olyan népszerű az olvasók körében, legyen az akár felnőtt, akár gyerek.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!