Miért betegek gyakrabban a gyerekek, mint a felnőttek?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A jelenlegi járványhelyzetben mindenki gondosan ügyel arra, hogy elkerülje a betegséget, hiszen elegendő egy megfázás ahhoz, hogy megkülönböztetés áldozatává váljon, ami a gyerekek esetében sajnos hatványozottan igaz. Annak ellenére is, hogy őket a COVID-19 kevésbé érinti, mint a felnőtteket.

Emiatt rengeteg szülő igyekszik vitaminokkal tömni gyermekét, ahhoz azonban, hogy megértsük, miért is betegebbek gyakrabban a kicsik, mint a felnőttek, érdemes betekinteni egy kicsit a háttérbe, és megnézni az immunrendszer fejlődésének a kérdéskörét.

A gyermekek immunrendszere még nem fejlődött ki

Bár vannak olyan gyerekek, akik ritkábban betegebbek, mint a többi, azonban általánosságban elmondható, hogy a lurkók immunrendszere még nem tekinthető kifejlettnek és teljesnek, hamar felejt is a bennük rejlő szisztéma, így míg egy felnőtt átlagosan 2-4 alkalommal betegszik meg, addig a gyermekek esetében ez akár 8-12 alkalom is lehet éves szinten.

A betegségektől azonban nem kell félni, a megfázások és légúti fertőzések inkább hasznosak a gyerekek számára, hiszen szükség van rájuk ahhoz, hogy a gyermekek immunrendszere megerősödjön és egyre szívósabbá váljon. A felnőttekéhez hasonló belső védelem természetesen csak jóval később, tinédzserkorra alakul ki, addig azonban sokkal jobban ki vannak téve a betegségeknek, mint a felnőttek.

Egy csecsemőnek például gyakorlatilag szinte nincs immunrendszere, az anyuka a 32-34. héttől ezért a saját méhlepényén át adja át neki az összes olyan védőanyagot, ami a születést követően védelmet adhat, majd ezt követően az anyatejjel jutnak be a gyermekbe azok a sejtek, melyek az immunrendszer felépítését megkezdik, ezért mondják, hogy minél tovább szoptatnak egy gyermeket, annál egészségesebb lesz.

Az immunrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen a betegség

Amikor a szoptatás abbamarad, a gyermekek immunrendszerének felépítésében a változatos táplálkozás, a sok vitamin játszik fontos szerepet egy részről. Fontos tényező azonban az is, hogy a gyermek minél több vírussal és baktériummal találkozzon, méghozzá lehetőleg kis dózisban azért, hogy a szervezetében kialakulhasson a megfelelő immunreakció, az immunrendszer tehát kifejlődhessen.

Nyilván szülői szemmel minden betegség éveket öregít az anyákon és az apákon, de amennyiben az immunszisztéma nem megy végig ezen a tanulási időszakon, akkor később, azaz már felnőttként akár egy egyszerű náthába is belehalhat az ember. A tanulási folyamat pedig sok hullámvölggyel jár, hiszen a közösségben a picik nyilvánvalóan mindent elkapnak egymástól, ez azonban így természetes.

Az immunrendszer működése

Noha az immunrendszert önálló egységként kezeli a tudomány, valójában azonban nem egyetlen megfogható dologról van szó, éppen ellenkezőleg. Sejtek, fehérjék és szövetek sokaságáról, konkrét hálójáról beszélünk ilyenkor, melynek a feladata, hogy amint a gyermek szervezetébe kórokozó kerül, azonnal meglegyen a megfelelő immunreakció, azaz fehérvérsejteket termeljen a szervezete a baktériumok és vírusok ellen.

Ha az immunrendszer erős, tehát sokat tapasztalt, akkor az immunreakció gyors, így a betegség gyakran elmarad, gyenge lefolyásúvá válik. Amennyiben viszont idegen kórokozó került a képletbe, az immunrendszernek egyszer válaszolnia kell rá, kitermelni az ellenanyagot, és abból elegendő mennyiséget előállítania ahhoz, hogy a betegség legyűrhető legyen.

Mivel sok gyermeknél első találkozást jelent a legtöbb vírus és baktérium, ezért lassabb lesz az immunválasz, tehát ebből kifolyólag betegebbek gyakrabban, mint a felnőttek.

 Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!