Mesék iskolakezdésre

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Ismét eltelik lassan a nyári szünet és indul az iskola. Bár a járványhelyzet miatt idén ez minden eddiginél különlegesebb lehet, azonban szerencsére a legkisebbek számára ebből talán semmi sem lesz észrevehető, hiszen esetükben még az első iskolai napok izgalmai és a tanulás élménye túlmutat mindenen, hovatovább elnyomja mindazt, ami jelenleg zajlik a világban.

Hogy megkönnyítsük a kicsik számára a beilleszkedést, illetve a visszatérést az iskolába, érdemes a saját nyelvükön, a saját környezetükben tálalni nekik az intézményen belül rájuk váró élményeket. Ehhez összegyűjtöttünk néhány olyan rajzfilmet, melyek megsegíthetik az első napokat, hiszen náluk átfogóbban semmi sem tudja bemutatni az iskolai lét szépségeit. Lássunk néhány példát:

Vackor Az Első Bében

https://www.youtube.com/watch?v=cgJP4BoRoEU

Kezdjük rögtön a sort egy igazi klasszikussal! A Vackor Az Első Bében egyike a legrégebbi és legismertebb magyar rajzfilmeknek, melynek főszereplője egy piszén pisze kölyökmackó, aki sok kisgyermekhez hasonlóan most kezdi meg tanulmányait az iskolában, noha a tanulás helyett neki is gyakran inkább a csavargáson és a játékon jár az esze. Hogy milyen élmények várnak rá mégis az iskolában, és miként győzi le Vackor a félelmeit? Kiderül a népszerű rajzfilmsorozat legelső epizódjából, de érdemes megmutatni gyermekünknek a többit is, hiszen azok hasonlóan tanulságos történetekkel kecsegtetnek.

Franklin iskolába megy

Franklin a kisteknős kalandjait minden gyermek jól ismeri. A kilencvenes évekből származó rajzfilmsorozatban hősünkhöz rengeteg nagyszerű történet kapcsolódott már, és van egy epizód, melynek részeként az iskolakezdés nehézségeit szerették volna bemutatni az alkotók. A beszédes című Franklin iskolába megy című részben a kicsik megtapasztalhatják, hogy mi vár majd rájuk az iskolában, hogy már az odafelé vezető út is nehézségekkel járhat, de ha szereznek néhány barátot, akkor minden könnyebb lesz.

Pocoyo iskolába megy

A legkisebbeket, a leendő elsősöket lehet megcélozni a Pocoyo című rajzfilmmel, mely kifejezetten a kisebb korosztálynak szól, a harmadik évad 47. epizódjában azonban szintet léptek a készítők, hiszen már a leendő iskolásokhoz szerettek volna szólni. A Pocoyo iskolába megy című epizód kiválóan összefoglalja és játékos körülmények között mutatja be, hogy az iskola már bizony nem óvoda, ott a játék helyett sokat kell majd tanulnunk, és erről gyakran nem mi, hanem a tanítónéni dönt. A rövidke, alig hétperces epizódból a lurkók ráadásul rengeteget tanulhatnak is Pocoyóval együtt, így hasznos tudásra tehetnek szert az iskolakezdés előtt.

Marci iskolás lesz

A Marci iskolás lesz című kis történet Wéber Anikó fejéből pattant ki, és a Youtube-on ma már egy kellemes kis animáció társaságában nézhetik meg a felnőttek és a gyerekek egyaránt, a főszerepben a leendő elsősök legnagyobb problémájával, akik ha nem is beszélnek róla, vagy nem is mutatják ki, de bizony-bizony tartanak az iskolától. A kérdéses rajzfilm részeként Marcit az anyukája vásárolni viszi, hogy színes ceruzákat, mintás füzeteket és táskát vegyenek az iskolához, ami olyan jó benyomást tesz a kisfiúra, hogy rögtön elkezdi várni a tanévkezdést.

Timothy iskolába jár

Szintén az iskola témakörét dolgozza fel a Magyarországon is jól ismert, de egyébként kanadai készítésű Timothy iskolába jár című animációs sorozat, melynek főhőse ez a kis mosómedve, aki elérte az iskoláskort, és bár nagyon fél tőle, azonban miután rengeteg barátra tesz szert, már megkedveli a sulit, sőt mi több, rengeteg különleges kalandba keverednek együtt.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

NAPOCSKA

Mosolygós arcát reggelente huncutul Rád veti, Miután kinyíltak a réten virágok ezrei. Kacsint a fákra, a bokrokra, a rétre boldogan hinti sugarait az éjre. Elűzi

Tovább olvasom »