Mesedoktorok: ezért fontos a beteg gyermekek számára a meseolvasás!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A kórház egy szomorú hely, ahová még látogatóba sem jó menni. Bár a gyermekosztályok mindent megtesznek azért, hogy a legkisebbek számára megfelelő, ingergazdag környezetet nyújtva feledtessék el az otthontól való távollét nehézségeit, azonban nincs annyi nővér sehol, hogy minden gyermek mellett ottlehessenek, és gyakran a szülők vagy a hozzátartozók sem tudnak mellettük lenni napokig.

Emiatt váltak egyre népszerűbbé Magyarországon (is) a mesedoktorok, akik önkéntesként, gyakorlatilag egyszerű gyermekközpontú emberekként azt a feladatot vállalják magukra, hogy legalább egy-egy mese elolvasása erejéig színt hoznak a kicsik kórházban töltött napjaiba. Hogy miért fontos az ő munkájuk, és egyáltalán miért előnyös a meseolvasás egy beteg gyermek számára – pláne kórházban?

A mese kiszakítja őket a valóságból

Minden egyes kórházban töltött nap egy kisebb trauma a gyermekek számára még akkor is, ha a szülő ott van velük. Egy jó mese azonban képes arra, hogy csökkentse ennek a sok negatív hullámnak a mértékét, ezáltal kiszakítsa őket a valóságból, és olyan helyekre, olyan képzeletbeli tájakra repítse őket, ahol nem betegek, ahol nincsenek bezárva a négy fal közé, hanem szabadon repkedhetnek a fantázia szárnyain.

Ezt egyszerű játékkal gyakran nehezen érik el, pláne azok a kicsik, akik ágyhoz vannak kötve, vagy nem érintkezhetnek a többi gyermekkel. Számukra a mese szárnyakat növeszt a hátukra, és messzire repíti őket, pláne akkor, ha a saját szülő szájából hallják, noha természetesen egy ápoló vagy egy mesedoktor esetében szintén elérhető ez a hatás.

Új ingerek érik a kicsiket

Gyakran nem is annyira a beavatkozások, sokkal inkább a monotonitás, a bezártság az, ami a gyerekeket nagyon megviseli. Egy kedves kis történettel, mely fantáziavilágokba vezeti el őket, esetleg mások bőrébe tudnak bújni közben, olyan sok új ingert biztosít a picik számára, hogy rögtön sikerül kibillenniük egy kicsit ebből a szürkeségből és komorságból. Az új ingerek pedig ilyenkor rendkívül fontosak tudnak lenni abban, hogy kevésbé okozzon számukra maradandó nyomot a kórház, illetve az ott töltött napok és hetek.

A megfelelő mese segíti a gyógyulást

A jó kedv, a pozitív hozzáállás rengeteg segítséget nyújt abban, hogy a kis betegek meg tudjanak gyógyulni. Ez nyilván a felnőttek esetében is így van, csak ők képesek könnyebben segíteni magukon, a gyermekek esetében azonban soha nem ennyire egyszerű vagy kézenfekvő a helyzet. Őket a felnőtteknek kell kisegíteniük mindig egy adott helyzetből, egy adott érzelmi gödörből, mint amilyen a kórház is, így a megfelelő mese természetesen alaposan meg tudja támogatni a gyógyulást azáltal, hogy felvidítja őket, hiszen tudományosan igazolt, hogy a legfinomabb édesség elfogyasztásához hasonlítható egy megfelelő mese hatása.

Gyorsabban telik az idő

Aki volt már kórházban, az biztosan tudja, hogy mennyire lassan telik ott az idő. Ez hatványozottan igaz a gyermekekre, akik még nehezebben birkóznak meg ezzel a paradoxonnal, különösen akkor, ha ágyhoz vannak kötve, vagy valamiért korlátozva lettek a szabadságukban. Szülőkkel ugyan enyhíthető egy kicsit mindez, de azért az óramutatókra még így is mázsás súlyok nehezednek sokszor. Egy mese ilyenkor is sokat segít, hiszen ha elvarázsolja a piciket egy nagyszerű történet, akkor számukra repül majd az idő, ezáltal gyorsabban telnek a kórházban eltöltött órák és napok.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!