Lazítsd el mesével a gyermeked a stresszes időszakokban

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Olyan világot élünk, amiben sajnálatos módon a gyermekeket minden nap elképesztően sok stresszhatás éri. Ha a túl korai iskolai elfoglaltságok és a kimagaslóan nagy elvárások nem lennének elegendőek, akkor itt van még mindennek tetejében ez a járvány is, ami pluszban jelentős terheket tesz a lurkók vállára.

Ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy gyermekeinket megpróbáljuk mentesíteni a feszültségektől. Erre rengeteg különféle módszer létezik jelenleg, de az egyik legjobb alternatíva, ha megpróbáljuk mesével feloldani őket, hiszen egy jó mese gyakorlatilag felér egy nyugtatóval számukra.

Estére mindig a leginkább stresszesek a gyerekek

Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek stressz-szintje gyakorlatilag mindig az esti órákra csúcsosodik ki, ami nem véletlen, hiszen addigra rengeteg hatás éri őket, sokan túl is vannak pörögve, így egyáltalán nem egyszerű feladat ebben az állapotban elaltatni őket, ezért van sokszor az, hogy hosszadalmas küzdelem zajlik ilyenkor azért, hogy el tudjon aludni a pici.

Ez az időszak, és ezek a helyzetek rendkívül lehangolók mind a gyermek, mind a szülő számára. A szülő ugyanis szeretné esténként időben elaltatni őket azért, hogy reggel korán fel tudjanak kelni, kipihenve tudjanak menni óvodába vagy iskolába, hiszen a kialvatlanság hosszabb távon csak tovább súlyosbítja a helyzetet, arról nem is beszélve, hogy milyen rossz hatást gyakorol mindez az immunrendszerre.

 A mese jó relaxációs eszköz lehet

Az édesanyák és az édesapák ilyenkor nagyon gyakran azt érzik, hogy nincs egy olyan hatékony eszköz a kezükben, amivel segíteni tudnának a gyermekükön. Pedig van, és egyszerűbb, mint gondolnánk, hiszen ilyen esetben a mese, a mesehallgatás és a meseolvasás elképesztően fontos pszichológiai szerepet kap, mivel a gyermekeket a saját nyelvükön szólítja meg, képes a lélekre hatni ezzel, megnyugtatva és elcsitítva őket.

Mint ismert, a gyermekek nyugtatását szolgáló relaxációs eszközök nem tekinthetők újdonságnak. A módszerek régebben is léteztek, hiszen az anyák a babusgatással és a dünnyögéssel próbálták csitítgatni a piciket, ami ma is bevett szokás, de nagyobb korban már alig alkalmazható, így a mese vette át a szerepét, amivel az anya vagy az apa hangja kifejezetten nyugtatóan hat az apróságra.

A szülő közelsége plusz nyugtató a gyermeknek

Meglepően sok azoknak a gyerekeknek a száma, akiket esténként a szüleik csak úgy elküldenek aludni, mert nincs idejük altatni őket vagy mesét olvasni nekik. Ez plusz stresszt jelent a kicsiknek, éppen ezért lehet jó és időspóroló alternatíva, ha legalább annyit leülünk esténként a gyermek ágyára, hogy felolvasunk neki egy mesét.

Hogy miért? Mert a mese lényege röviden nem más, minthogy a szülő és a gyerek össze tudjon kapcsolódni pár percre. Nem sokra, de legalább annyira, hogy abban az időszakban a lurkó érezze: anya vagy apa csak rám figyel, csak nekem szenteli az idejét, vagyis egészen hasonló alternatívát képvisel, mint babakorban a babusgatás vagy a ringatás.

A mesehallgatás olyan hatást gyakorol a gyerekekre, mintha a szülő kézbe venné, hiszen érzi azt, hogy az édesapa vagy az édesanya mindig ott van vele, fizikailag közel van hozzá, és nem a másik szobában nézi a televíziót vagy a nappaliban számítógépezik.

Mert sajnos vannak ilyen szülők is, miközben nyilván megérthető, hogy a felnőtteknek is szükségük van esténként pár percre ahhoz, hogy kikapcsoljanak, de egy estimesére azért mindig kell időt szakítani, és a fentiek alapján ez hasznos alternatíva lesz.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!