Kutatás igazolja, hogy tovább él, aki sokat olvas

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az olvasás kapcsán eddig is köztudott volt, hogy milyen jó hatást gyakorol gyermekre és felnőttre egyaránt, de most egy újabb okot tudunk mondani arra, hogy miért érdemes idejekorán megkedveltetni a gyerekekkel ezt az elfoglaltságot, illetve miért lenne nekünk is fontos gyakorolni ezt a hobbit.

Becca R. Levy, a Yale Egyetem egyik szakértője ugyanis egy friss kutatásban fényt derített arra, hogy statisztikailag tovább él az, aki sokat olvas a mindennapokban, hiszen a könyvolvasásnak olyan pozitív egészségi hatásai vannak, hogy azzal hozzájárul a várható élettartam meghosszabbításához.

A kutatásról

Az egyetem kutatásában több mint 3600 férfi és nő vett részt, akik 50 év feletti átlagos életkorral rendelkeztek. A vizsgálódás során minden résztvevőnek ki kellett töltenie egy kérdőívet, aminek részeként többek között az olvasási szokásaikról is megkérdezték a résztvevőket, majd következett egy 12 éven át tartó általános monitorozás, aminek részeként újra és újra ellenőrizték, kikérdezték az érintetteket.

Kisebb a halandóság azoknál, akik többet olvasnak

Az eredményekből kiderült, hogy azokhoz mérten, akik egyáltalán nem olvastak könyvet, közel 20 százalékkal kisebb volt a halandóság azok körében, akik heti szinten legalább 3,5 órát olvastak, ami nagyjából napi 30 percnyi szellemi táplálkozásnak felel meg. A várható életkort figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a rendszeres könyvolvasók akár 2 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak a 12 éves megfigyelési időszak alapján, mint azok, akik egyáltalán nem olvasnak semmit.

Érdekesség, hogy sokkal több nő olvas rendszeresen könyvet, de ugyanez jellemző a magas iskolai végzettségűekre, illetve a nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre is. Egy másik különlegesség, hogy azoknak is növekedett a várható élettartamuk, akik könyveket ugyan nem olvastak, de minden nap legalább fél órán át forgattak egy újságot vagy egy magazint.

Tovább fokozza az eredményeket, hogy a végkövetkeztetés még azután is teljesen helyénvaló volt, hogy figyelembe vették a különféle befolyásoló tényezőket, így például az életkort, a keresetet, az általános egészségi állapotot, a családi helyzetet vagy éppen a végzettséget.

Vajon mi lehet az ok?

Ez az a kérdés, amire egyelőre még a kutatóknak sem sikerült egyértelmű választ kapni, hiszen logikusan a könyvolvasás egyetlen olyan egészségügyi mechanizmussal sem rendelkezik, ami közvetlenül befolyásolja az élettartam növekedését. Feltételezések azonban vannak különféle indirekt okokra hivatkozva, így például a kognitív előnyökre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feltételezések szerint az olvasás megnöveli az agysejtek közötti kapcsolatok számát és erősségét, azonban ezeknek az eredményeknek az igazolásához még rengeteg további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a fentiek közti kapcsolat alátámasztásra kerülhessen. Addig is örüljünk a statisztikának, és örüljenek neki leginkább azok, akik rengeteget olvasnak a mindennapokban, illetve erre ösztönzik gyermekeiket is.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!