Az olvasás kapcsán eddig is köztudott volt, hogy milyen jó hatást gyakorol gyermekre és felnőttre egyaránt, de most egy újabb okot tudunk mondani arra, hogy miért érdemes idejekorán megkedveltetni a gyerekekkel ezt az elfoglaltságot, illetve miért lenne nekünk is fontos gyakorolni ezt a hobbit.

Becca R. Levy, a Yale Egyetem egyik szakértője ugyanis egy friss kutatásban fényt derített arra, hogy statisztikailag tovább él az, aki sokat olvas a mindennapokban, hiszen a könyvolvasásnak olyan pozitív egészségi hatásai vannak, hogy azzal hozzájárul a várható élettartam meghosszabbításához.

A kutatásról

Az egyetem kutatásában több mint 3600 férfi és nő vett részt, akik 50 év feletti átlagos életkorral rendelkeztek. A vizsgálódás során minden résztvevőnek ki kellett töltenie egy kérdőívet, aminek részeként többek között az olvasási szokásaikról is megkérdezték a résztvevőket, majd következett egy 12 éven át tartó általános monitorozás, aminek részeként újra és újra ellenőrizték, kikérdezték az érintetteket.

Kisebb a halandóság azoknál, akik többet olvasnak

Az eredményekből kiderült, hogy azokhoz mérten, akik egyáltalán nem olvastak könyvet, közel 20 százalékkal kisebb volt a halandóság azok körében, akik heti szinten legalább 3,5 órát olvastak, ami nagyjából napi 30 percnyi szellemi táplálkozásnak felel meg. A várható életkort figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a rendszeres könyvolvasók akár 2 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak a 12 éves megfigyelési időszak alapján, mint azok, akik egyáltalán nem olvasnak semmit.

Érdekesség, hogy sokkal több nő olvas rendszeresen könyvet, de ugyanez jellemző a magas iskolai végzettségűekre, illetve a nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre is. Egy másik különlegesség, hogy azoknak is növekedett a várható élettartamuk, akik könyveket ugyan nem olvastak, de minden nap legalább fél órán át forgattak egy újságot vagy egy magazint.

Tovább fokozza az eredményeket, hogy a végkövetkeztetés még azután is teljesen helyénvaló volt, hogy figyelembe vették a különféle befolyásoló tényezőket, így például az életkort, a keresetet, az általános egészségi állapotot, a családi helyzetet vagy éppen a végzettséget.

Vajon mi lehet az ok?

Ez az a kérdés, amire egyelőre még a kutatóknak sem sikerült egyértelmű választ kapni, hiszen logikusan a könyvolvasás egyetlen olyan egészségügyi mechanizmussal sem rendelkezik, ami közvetlenül befolyásolja az élettartam növekedését. Feltételezések azonban vannak különféle indirekt okokra hivatkozva, így például a kognitív előnyökre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feltételezések szerint az olvasás megnöveli az agysejtek közötti kapcsolatok számát és erősségét, azonban ezeknek az eredményeknek az igazolásához még rengeteg további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a fentiek közti kapcsolat alátámasztásra kerülhessen. Addig is örüljünk a statisztikának, és örüljenek neki leginkább azok, akik rengeteget olvasnak a mindennapokban, illetve erre ösztönzik gyermekeiket is.

Forrás

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…