Jön a Vasutasnap, ünnepeljük vonatos mesékkel

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A vasutasokat 1961-től ünnepeli a magyar állam. Világnapot ugyan még nem kaptak a világ vasutasai, de az említett évtől indítva minden július második szombatja itthon a Vasutasnap, amihez nagyon gyakran kapcsolódnak különféle kulturális és szórakoztató programok. Nem véletlenül, hiszen a mozdonyvezetők és a vasútnál dolgozók az ország egyik legfontosabb mozgatórugói, akik nemcsak a személyszállításban, hanem az áruszállításban is hatalmas forgalmat bonyolítanak le ebben a formában.

Ma már egyfajta hagyománynak tekinthető, hogy ezen a napon a Magyar Vasúttörténeti park kapcsolódó eseményekkel és ünnepségekkel várja az érdeklődőket egy egész napon át, de ha messze vagyunk Budapesttől, akkor is lehetőségünk van gyermekünkkel elbeszélgetni egy kicsit a vasút fontosságáról és lényegéről – esetleg elmenni és vonatkozni egyet.. Ehhez pedig rádadásul rengeteg nagyszerű mesét is felhasználhatunk! Lássuk, hogy mivel lehet lekötni ezen a téren a legkisebbeket!

Thomas, a gőzmozdony

Minden kétséget kizáróan az egyik legklasszikusabb és legismertebb vonatos mesének a Thomas, a gőzmozdony tekinthető, mely képes a kisebbeket és a nagyobbakat egyaránt elragadni a kis vonatok különleges kalandjaival. Bár a sorozat óriási minőségromláson esett át, mióta teljesen animációs körülmények között készül, szerencsére azonban a klasszikus, valódi makettekkel forgatott epizódok mindegyike fellelhető magyar nyelven a világhálón, így amennyiben egy számunkra is élvezhető mesével vezetnénk rá a kicsiket a vasút fontosságára, ezzel biztosan nem lövünk mellé.

Chuggington

Bár egy kicsit a Thomas, a gőzmozdony mintájára épült, de a Chuggington című mese mára teljesen kinőtte magát, és egyedi szereplőkkel, különleges történetek sokaságával látja el a vonatozás után érdeklődő apróságokat. A történet egy kitalált városban, Chuggingtonban játszódik, ahol Brúnó, Wilson és Koko, a három kisvonat első szárnypróbálgatásait ismerhetjük meg, akik különféle feladatokat kapnak, ebből kifolyólag pedig izgalmasabbnál-izgalmasabb kalandokba keverednek, melyekből többnyire a nagyobb és tapasztaltabb vonatok szabadítják ki őket.

Bob a vonat

Bár a legkisebbeket célozza meg, és nem nevezhető teljes egészében klasszikus mesének, ellenben a Bob a vonat című, kizárólag online nézhető sorozat kitűnő kezdés lehet azoknak az apróságoknak, akiket elvarázsolt már a vasúti közlekedés. Ebben a mesében Bob, egy színes kisvonat kalandjait ismerhetjük meg, aki azzal a célzattal fedez fel egy komplett mesevilágot, hogy közben mindenre megtanítsa a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Színek, formák, alakok, betűk, számok, Bob egy valódi tudásban gazdag mozgó iskola, aki segít abban, hogy játékos keretek között szerezzék meg a picik az alapvető tudást.

TicketyToc

Nem feltétlenül a nagyobb gyermekeknek szól, és nem is annyira a vonatok kapták benne a főszerepet, de a TicketyToc című rajzfilmben egyaránt megjelenik ez a különleges közlekedési jármű, méghozzá egy kutyavonat részeként, mely a két főhőst, Tommyt és Tallulaht utaztatja ki a lakhelyükként szolgáló faliórából, majd kalandjaik zárulását követően vissza őket. Minden történet ezzel a kerettel van felvértezve, így a vonat és a vonatozás az összes epizódban megjelenik, ezáltal tökéletes arra, hogy a tanító célzatú történetek mellett felkeltse a gyerekek figyelmét a kérdéses tömegközlekedési eszköz kapcsán.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!