Így nevelj pénzügyi tudatosságra egy óvodást

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Noha szentül meg vagyunk győződve arról, hogy az óvodáskorú gyermekek számára mindennél fontosabb az, hogy sokáig megmaradjanak gyereknek – mint ahogyan erről a minap egy komplett cikket is írtunk –, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy ne adhatnánk nekik iránymutatást az élet fontos dolgai kapcsán.

Hogy melyek az élet fontos dolgai? Mindenekelőtt az emberséghez kapcsoló tulajdonságok, a szeretet, a barátság, a becsület, a hűség és az őszinteség, de mindemellett sajnos az anyagias világban elengedhetetlen, hogy idejekorán pénzügyi tudatosságra neveljük lurkóinkat. Ezt legkorábban az óvodában érdemes elkezdeni, hiszen a picik többsége ekkor találkozik először komolyabban a pénz fogalmával.

A szerepjáték mindennek a kulcsa

Minden gyermek imád szerepjátékozni, és ha be akarjuk vezetni őket a tudatos költekezés, a pénzügyek, ezáltal közvetetten a matematika világába, akkor nagyszerű megoldás lehet az, ha boltos játékokra ösztönözzük a kicsiket. Ennél jobban ugyanis semmi sem tudja megalapozni számukra a pénzügyi tudatosságot!

Különösen abban az esetben, ha veszünk vagy készítünk nekik játékpénzt, hiszen ilyenkor a kicsik hamar ráéreznek a valamit-valamiért elvre, a fogyasztói társadalom alapjaira, aminek részeként megtanulják értékelni annak a pár darab papírnak a fontosságát, hogy bár sokat érnek, azonban mégsem lehet mindent megvenni belőlük.

A szerepjáték még hatásosabb lehet, ha a valóshoz hasonló papírpénzeket és valóban létező termékek flakonjait, illetve dobozait használjuk fel hozzá. A gyerek a játék során megtanulja, hogy néha spórolni kell, ha sokat vagy nagyobb dolgot akar megvenni, sőt matematikai tudás nélkül is rájön arra, hogy vannak kisebb és nagyobb értékű pénzek.

Persze közel sem csak a boltos játék lehet ideális ebből a szempontból, bármilyen szolgáltatás megfelelő. Példának okáért lehet éttermes is, ha a picinek van kiskonyhája, akkor süthet, főzhet vagy kávét készíthet nekünk, amiért játékpénzt kaphat, azt pedig később beválthatja a bevásárlós játék során, néha-néha esetleg akár extra cukorkára vagy csokoládéra.

Tanítsuk meg a spórolásra

Nagyon fontos témakör a gyerekek pénzügyi nevelése kapcsán a spórolás kérdése. Talán megdöbbentő lehet, de az erre vonatkozó iránymutatásokat is megadhatjuk nekik már óvodáskorban. Ehhez pedig nincs szükségünk másra, mint egy perselyre vagy egy befőttesüvegre és némi kreativitásra.

Valamint egy olyan játékra, illetve bármi másra, amit a gyermek szeretne, melyet nem veszünk meg neki. Ez elsőre talán kegyetlenségnek tűnhet, de a pici érdekében tesszük mindezt, végső soron pedig rögtön kiderül, hogy azért mégis mi vásároljuk meg neki, csak éppen ő gyűjti össze rá a pénzt.

A teendő nem más, minthogy a gyermeknek minden fontosabb tett vagy segítség után egy kis pénzt adunk, amit beledobhat a perselyébe vagy a befőttesüvegbe, így napról-napra látja majd, hogy miként gyűlik, gyarapodik a pénze. Tegyük tervezhetővé a folyamatot, ábrázoljuk neki valamivel vizuálisan, hogy már csak ennyit kell relatíve dolgoznia ahhoz, hogy a játékra való összegyűljön.

A picinek minden jó cselekedet vagy segítség után adjunk egy-kétszáz forintot, amit beledobhat a perselyébe. Ezzel nemcsak arra ösztönözhetjük, hogy rendesen viselkedjen, hanem arra is, hogy elsajátítsa a takarékoskodás alapjait, hiszen élete egyik nagy élménye lesz, amikor napokig vagy hetekig tartó spórolás után megkapja majd az áhított játékot.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!