Jön a dizájner babák kora: DNS-be kódolt tulajdonságok alapján választhatnak gyereket a jövő szülői!

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Félelmetes és egyben ijesztő jövőképet festett le egy tanulmány a New England Journal of Medicine legújabb lapszámában, melynek részeként dizájner babaként hivatkoztak azokra a gyermekekre, melyeket szüleik nem véletlenszerűen, hanem tudatosan választhatnak ki a jövőben.

Egy olyan elképzelés körvonalazódik ugyanis a nyugati világban, hogy a szülők csak a tökéletes, a legjobb tulajdonságokkal rendelkező babákat akarják majd választani maguknak, ami mesterséges megtermékenyítés esetén közel sem tekinthető utópiának, sokkal inkább a közeli jövőnek!

A génállomány vizsgálata a kulcs

Az őrült kijelentések hátterében az úgynevezett poligénes pontszámok állnak, ami nem más, mint a genomban megtalálható gének úgynevezett súlyozott átlaga. Ez a mutató a tudomány szerint képes arra, hogy megmutassa: egy gyermek esetében milyen valószínűség mellett fordulhatnak elő bizonyos tulajdonságok, illetve betegségek.

Patrick Turley, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a párok mesterséges megtermékenyítés esetén ezzel a technológiával a legjobb és legtökéletesebb gyermeket választhatják ki maguknak, a pontozással ugyanis már embrionális állapotban kiolvashatók bizonyos tulajdonságok.

Olyanokra kell itt gondolni, minthogy a gyermek magas vagy alacsony lesz-e, esetleg okosabb, vagy jobb külső tulajdonságú, mint az átlag, de a betegségek kialakulásának valószínűségére egyaránt tehetnek következtetéseket a kutatók, legyen szó akár szívbetegségről, akár daganatos elváltozásokról.

A poligénes pontozás még nem megbízható

Érdekes módon a tanulmányban közel sem azt vizsgálták meg, hogy milyen buktatói lehetnek annak, ha az egyszerű ember Istent akar játszani, sokkal inkább azt, hogy ennek az egésznek a problémája leginkább abban keresendő, hogy a poligénes pontozás még nem megbízható, rengeteg buktatót rejt magában.

Emiatt előfordulhat, hogy egy elrontott számítás miatt a gyermek nem lesz magas vagy védett egy bizonyos betegséggel szemben. Noha a technológia még közel sem tökéletes, a kutatók azonban úgy vélik, hogy a jövőben egyre közelebb kerülnek hozzá. Azonban ne is álmodjanak róla a közemberek, ez ugyanis csak a gazdagok játékszere lesz.

Ezt már Michelle Meyer, a kutatás társszerzője jegyezte meg, aki burkoltan ugyan, de elmondta, hogy a poligénes pontozás tudománya jelenleg elképesztően sokba kerül, így csak egy bizonyos társadalmi réteg engedheti meg magának, ami azért baj, mert ezzel a társadalmi ellentétek, a különbségek még tovább erősödhetnek.

Természetesen hasznosan is fel lehetne használni ezt a tudományágat olyan szülőknél, akiknek valamiféle génhiba miatt csak nagyon kis eséllyel születhet egészséges gyermekük. Nagyon kicsi az esélye azonban annak, hogy ez a tudomány erre specializálódik majd, amikor a gazdagok és a hírességek profitálhatnának belőle hosszabb távon. Sötét jövő elébe nézünk, ha mindez valósággá válik!

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!