Hogy nevelhetünk optimista gyermeket?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az utóbbi néhány évben olyan változások mentek végbe a világban, hogy a pesszimizmus mindent maga alá temetett, és ez a helyzet sajnos egyre gyakrabban érinti negatívan a gyermekeinket is. Ez pedig óriási probléma!

Kutatások igazolják ugyanis, hogy az optimista emberek sokkal jobbá teszik a világot, könnyebben boldogulnak az életben, jobban élnek, ritkábban depressziósak és nem okoz nehézséget számukra az egészséges párkapcsolat kialakítása sem.

Hogy mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk optimista legyen?

Fontos megismernünk gyermekünk jellemét

Sajnos vagy nem sajnos, minden ember egy saját jellemmel születik. Bizonyos nézetek részben kódolva vannak belénk, és a pesszimizmus, valamint az optimizmus is ide sorolhatók, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne formálni őket – még ha elnyomni teljesen lehetetlenség is. Ezért fontos, hogy megismerjük, gyermekünk alaptermészete milyen!

Bátran alkalmazzuk a félig teli vagy félig üres pohár esetét, ha már elég érett hozzá. Ha úgy érezzük, hogy a gyermeknek nincs elég önbizalma, gyakran pesszimista, akkor sem kell megijedni, csupán úgy kell állni hozzá, és előnyére fordítani mindezt.

Meg kell értenünk a gondolkodásmódjukat, áttekinteni az életüket, hogy melyek azok a dolgok, amelyek kiváltják belőle ezt a sok negatívumot. Akárcsak azt is, hogy ez csak átmeneti állapot, vagy tartós személyiségprobléma, hiszen utóbbi esetén lényegesen nagyobb odafigyelést igényel a pici.

Lényeges, hogy a gyermek megtanuljon optimistán gondolkozni

Az első és legfontosabb dolog a pesszimista gyermekek kapcsán, hogy megtanuljanak optimistán gondolkozni, még ha ez elsőre majdhogynem lehetetlen feladatnak is tűnik. A lényeg, hogy felismertessük vele azokat a helyzeteket, amikor nem szabad áldozatként viselkedni, amikor a rosszban is meg kell látni a jót.

Meg kell értetnünk vele, hogy vannak olyan helyzetek, amikor tőle teljesen független bizonyos tevékenységek kimenetele, és ilyenkor a kudarc elkerülhetetlen, de ezt nem negatívumként kell felfogni, hanem inkább tanulni belőle.

Tanuljuk meg a gyermeket kizökkenteni, ha folyamatosan csak a negatívumokon gondolkozik, hiszen amennyiben belesüpped ebbe a mocsárba, végül gyakorlatilag elhiszi majd, hogy a negatív gondolatok irányítják majd a cselekedeteit. Erre ma már különféle, szülők által is használt kognitív pszichoterápiás módszerek állnak a rendelkezésünkre.

Ennek a lényege, hogy a gyermek megtanulja felismerni, hogy mi okozza a rossz hangulatát, a negatívumokat, és próbáljuk olyan gondolatokkal bombázni, olyan módszereket adni a kezébe, amelyekkel mindig meg tudja azt kérdőjelezni, végül pedig pozitívvá alakítani a negatív gondolatokat.

Hogy a negatívumot ne leépítésnek gondolja, hanem táplálkozni tudjon belőle. Ezen felül próbáljunk meg példát mutatni a gyereknek, ha ugyanis mi nem leszünk optimisták, ha mi nem járunk elől jó példával, akkor minden próbálkozásunk hiábavaló lesz.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!