Hasznos tippek a szobatisztaság elősegítésére

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A szobatisztaság elérése minden gyermek életében egy rendkívül fontos mérföldkő, ami rengeteg szülőnek, és sajnos még annál is több apróságnak okozhat kellemetlenségeket az évek során. Vannak gyerekek, akik rendkívül könnyen átszoknak, másoknak azonban több idő kell ahhoz, hogy mindez kialakuljon.

Rengeteg tanulmány készült arról, hogy a gyermekekben mi zajlik le a szobatisztává válás során, de még több arról, hogy milyen változatos eseményfolyam mehet végbe, míg kialakulnak a végleges WC-használati szokások. Persze a szülők is sokat tehetnek azért, hogy mindez könnyebben menjen a gyermekeknek, de hogy mégis mivel? Ehhez adunk pár hasznos tippet!

A türelem mindennél fontosabb

A gyerekorvosok és a védőnők is egyöntetűen állítják, hogy türelmesnek kell lennünk gyermekünkkel ebben az időszakban, így nekünk sem szabad mással indítanunk ezt a tanácsadót, minthogy a gyermek szobatisztaságra való szoktatásakor mindig végtelen türelmet kell gyakorolnunk, még akkor is, ha történnek balesetek.

Merthogy előfordulhat ilyesmi, valakinél gyakrabban, másnál ritkábban. A lényeges ezen a ponton, hogy soha ne erőltessük a dolgot, szülőként pedig próbáljuk meg felismerni, hogy gyermekünk mikor áll készen testileg és lelkileg egyaránt erre az egészre. A szobatisztaság ugyanis az elszakadás egyik kezdő lépése, és nem elég, ha csak a pici korát nézzük hozzá, a lelki érettség ugyanolyan lényeges ilyenkor, ez a lányoknál előbb, a fiúknál később alakul ki.

Biológiailag az emberi idegrendszer és a kapcsolódó záróizmok másfél éves korban érik el azt a szintet, hogy szabályozni tudják a székletet és a vizeletet, azonban ilyenkor a gyermekek még csak ismerkednek az ingerekkel, az idegrendszer fejlődésével pedig javul majd mindez.

Nyáron mindig egyszerűbb dolgunk lesz

Esetünkben több gyermeknél is bevált, hogy a pelenkáról való leszoktatást a megfelelő érettség mellett a nyári időszakra tettük. Ennek az oka tudatos volt: a nyári melegben kevesebb a ruha, többet vagyunk kint a szabadban, így ha a pici érezte, hogy pisilnie vagy kakilnia kellett, csak leguggolt a fűbe, és az esetek többségében sikerélménnyel kelt fel onnan.

Márpedig a sikerélmény elképesztően fontos ebben az esetben! Éppen annyira, mint a kudarc! Márpedig a nyári időszakban felfázás és egyebek nélkül tapasztalhatják meg, hogy milyen kellemetlen, ha a pisi vagy a kaki nem a pelenkába, hanem a bugyiba érkezik, ami őket is arra ösztönöz majd, hogy odafigyeljenek.

Fontos beszélni róla

A legtöbb gyermek 2,5-3 éves kora környékén válik szobatisztává, vagyis tudnak már beszélni, gondolkodni, így természetesen a szülő át tudja venni vele a témát a megfelelő kommunikációval, amire szintén nagy szükség lesz, hiszen így alaposabban fel tudjuk majd készíteni őt a pelenka eldobására.

Bátran mondjuk el neki, hogy miért fontos ez, miért kell a WC-be végezni a kis- és nagydolgokat, hogy az óvodában sem lesz már senkin sem pelenka, miközben törekedjünk arra, hogy a téma soha ne tűnjön számára tabunak, és úgy se érezze, hogy siettetjük vagy kényszerítjük, mert az fordítva sülhet el.

A mese ereje ilyenkor is segít

Egyre több olyan gyerekeknek készült mese íródik, melyek ilyen vagy olyan formában, de segíthetik a szobatisztaság elérését, mert a saját nyelvükön mondják el a lényeget, a kapcsolódó illusztrációk pedig pláne sokat segíthetnek abban, hogy a lurkók láthassanak például gyermeket egy bilin ülni.

Ezen felül persze a bilizést összeköthetjük a meséléssel, a jó emlékekkel is. Ha tehát bilire ült a pici, és várni kell az eredményre, olvassunk neki egy mesét, miközben biztonságban, komfortosan érzi majd magát, ezáltal garantált, hogy lesz eredmény.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!