Ezért érdemes felnőttkorban is rendszeresen mesét olvasni

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Kimagaslóan szerencsésnek nevezhetik magukat azok az emberek, akik szülőként gyermeket nevelnek, és az apróságnak állandó igénye van arra, hogy meséket hallgasson. Ez ugyanis egy kifejezetten nyugodalmas és hasznos elfoglaltság, ami nem elég, hogy teljességgel közös időtöltés, mindemellett a gyermek és a szülő egyaránt sokat tanulhat belőle.

Sajnos rengetegen úgy gondolják, hogy a meseolvasás gyermekded elfoglaltság, de közben eszükbe sem jut, hogy kik írják ezeket a meséket? Gyermekek? Természetesen nem, hanem felnőtt emberek, akik gondolataikat meglepő egyszerűséggel, játékossággal képesek tolmácsolni a gyermekek felé úgy, hogy abból a legkisebbek rengeteget tanulhatnak. Hogy miért érdemes ezeket a meséket felnőttként felidézni – akár rendszeresen is? Lássuk a válaszokat!

Feltámaszthatjuk magunkban a gyermeki ént

A legtöbb ember tinédzserkorban, fiatal felnőttként, de legkésőbb akkor, amikor utódja születik, tudatosan lerombolja magában a gyermeki énjét. Ez azonban komoly problémát jelent, hiszen csak úgy lehetünk igazán boldogok hosszútávon, ha nem felejtjük el, hogy milyen volt a tartós gyermeki boldogság. A gyermekek önfeledt világlátásának megőrzésére ugyanis óriási szükségünk lenne felnőttként, és a mesék tökéletesek arra, hogy ezt a gyakran készakarva elnyomott énünket újra elővegyük.

A mesék ugyanis nemcsak a gyerekeket, hanem bárkit megtanítanak a játék örömeire, a szenvedélyre, valamint arra, hogy miként kell például őszintén szeretni, őszintén örülni és őszintén hozzáállni az élet nagy dolgaihoz is. Aki ugyanis sokat tapasztal, aki sokat élt, az biztosan ráébredt arra, hogy sajnos gyakran nem happy end egy történet vége. A mesék azonban legalább reményt adhatnak arra, hogy a jó mindig győz, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését, amiben sokszor elegendő hinni, hiszen ne feledjük el, a gondolatnak gyakran teremtő ereje van.

Ismét megtanulhatjuk az alapvető értékeket

A jól nevelt és boldog gyermeknél nemesebb lelket keresve se találhatnánk ezen a világon. Hogy rossz irányba indul az élete, az jellemzően külső befolyás eredménye, de a meséknek nagy szerepe van abban, hogy ezek az értékek kialakuljanak, és a lehető legtovább megmaradhassanak. Amint azonban papíron felnövünk, ezek az értékek lassacskán megkopnak, de szerencsére a felnőttek is újra megtanulhatják őket, ha rendszeresen olvasnak meséket. Merthogy miket tanulhat ezekből egy felnőtt?

Példának okáért lovagiasságot. Hogy az elesetteken és a hölgyeken mindig segít egy igazi férfi, hogy ezért és a tiszteletért cserébe pedig a nő igazi nő marad, családanyává, hűséges és támogató társsá válik. Alapvető értékek a bizalom, a hűség, az őszinteség és a becsületesség. Ezek a mai társadalomból egyre inkább kiveszőben vannak, de a gyermekek még hisznek bennük, és ezt a hitet tudják visszaadni a mesék, ha rendszeresen olvasunk magunknak vagy apróságainknak.

Nyugalomra lelhetünk a felgyorsult világban

Persze a meseolvasásra egyfajta kikapcsolódásként is tekinthetünk. A könnyed, rövid és tanulságos történetek – elég csak Jókai Mór: Az istenhegyi székely leány kötetére gondolni –úgy adnak útravalót, hogy közben kikapcsolnak, elfeledtetik velünk a stresszes mindennapokat. Ez pedig hatalmas nagy ajándékot jelent a mai felgyorsult világban, hiszen a párperces megnyugvás is megkönnyíti azt, hogy másnap újra szembenézzünk a nehézségekkel.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!