Elfeledett klasszikusok: Cápali és Cápeti

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A rajzfilmek világában hosszú évtizedek óta olyan súlyos túltermelés van, hogy kis túlzással lehetetlenség minden egyes új megjelenést nyomon követni, illetve megismerni. Ennek köszönhetően rengeteg olyan rajzfilm merült feledésbe az idők folyamán, melyek egyébként nagy figyelmet érdemeltek volna. Cikksorozatunk részeként néhány ilyen elfeledett klasszikust szeretnénk elővenni és újra bemutatni olvasóinknak!

Cápali és Cápeti

Aki a kilencvenes években volt gyerek, mára felnőtt és nem kizárt, hogy neki is vannak saját gyermekei. Ebben az időszakban is töméntelen mennyiségű olyan rajzfilm futott a televízióban, ami mára eltűnt a köztudatból, és csak nagyon kevesen emlékeznek rá. Ide sorolható a Cápali és Cápeti című klasszikus, avagy eredeti címén a Sharke et Georges.

A kérdéses alkotás egy francia-kanadai kooperációban készült, összesen 52 epizódot megélt sorozat volt, melynek részei egyenként félórás intervallumot öleltek fel. Itthon 1992-ben sugározták először, és gyakran leadták ismétlésben, azonban az ezredforduló után mintha eltűnt volna a televíziós archívumból, lévén egyáltalán nem, vagy csak elvétve találkoztunk vele.

Ez azért szomorú, mert bár talán a produkció minőségét tekintve nem volt egy kimagasló mű, nem gyakoroltak rá hatást a japán animék sem – mint akkoriban a legtöbb rajzfilmre –, ellenben világszerte, így hazánkban is rengetegen a szívükbe zárták a két kopoltyús zseni kalandját.

Egy kis érdekesség, hogy a mesében csak Cápali a cápa – Járai őrnagy, azaz Hollósi Frigyes szinkronjával enyhe gyermek-Kisváros hangulatot kapott tőle az egész –, társa azonban egy közönséges hal, de a hangzatosabb magyar cím miatt ő nem Georges, avagy Gyuri lett, hanem Cápeti.

A történet

A Cápali és Cápeti egy az 50-es 60-as évek nyomozós sorozatainak a mintájára épülő mese. Sokan nevezték egyfajta gyerekeknek szóló Kojaknek vagy Columbónak is, hiszen a páratlan páros minden epizódban egy bűntény nyomába indul Tengeropoliszban, egy vízalatti városban, ahol minden szereplő valamilyen tengeri élőlény.

Az egyes részekben találkozhatunk különféle bűntényekkel, lopásokkal, eltűnésekkel, gaztettekkel, melyek sokszor óriási talányt jelentenek a két főszereplő számára, de rendre akad segítségük, ott lesz például Béla, a fotóriporter, aki mindig hasznos információkkal tud szolgálni a nyomozóknak.

Minden egyes epizód egy rövidke monológgal indul, mely tökéletesen felvezeti az aktuális történetet. Mint minden jobb krimiben, úgy itt sem lesz egyszerű dolga hőseinknek, akiket rengeteg alkalommal tőrbe csalnak vagy megvezetnek. Természetesen végül mindig megfordul majd a kocka, és a jó győzelmet arat a rossz felett.

A tanulság

Alighanem ez a rajzfilm legnagyobb tanulsága, miszerint a jó mindig győzedelmeskedik a rossz felett, és aki a sötét útra lép, aki bűnöző, nem tiszteli a törvényt, az mindig elnyeri méltó büntetését, ezáltal a gyerekek megtanulhatják belőle a legalapvetőbb emberi értékeket, úgy mint tisztelet, becsület és hűség.

Természetesen minden egyes epizódban találhatunk egyéb tanulságokat is, melyek csak az éppen aktuális kalandra érvényesek. Hol a barátság erejét ismerhetjük meg, hol az idősebbekkel szembeni tisztelet és gondoskodás fontosságát, de olyan is lesz, amikor a család szentsége és a nők tisztelete kerül terítékre, egyszóval garantáltan minden epizódban találunk majd valami érdekességet, ami ezen a téren hasznos lesz gyermekünknek.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!