Dolgok, melyek téged őrületbe kergetnek, de a gyereket fejlesztik

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

A gyerekek gyakran nagyon hangosak, és hajlamosak a mindennapokban olyan dolgokat tenni, és olyan tevékenységeket folytatni, melyek minket szülőket ezért vagy azért, de az őrületbe tudnak kergetni. Mindezt annak ellenére, hogy nem veszélyes, sőt normál esetben talán nem is idegesítő tevékenységi körök.

Csakhogy nem árt tisztába lenni vele szülőként, hogy nagy általánosságban mindig azok a tevékenységi körök fejlesztik a legjobban a gyerekeket, melyek hangosak vagy idegesítők, esetleg veszélyesebbek, és az alábbiakban össze is gyűjtöttünk közülük néhányat. Lássuk a legfontosabbakat!

Állandó pakolás, rombolás, rumli

Mondhatnánk röviden, hogy gyermekünk mindig rumlit csinál, de ez valójában nem igaz. Ami nekünk rumli, az neki az élet játszótere, egy kísérleti terület, ahol a pici folyamatosan próbálkozik, tapasztalatot szerez az élet alapvető dolgairól.

Nyilván szó sincs még egymásból következő, vagy célzott, specifikus fejlődésről, éppen ellenkezőleg, ez a típusú játék inkább a véletlenszerűségre alapoz, a szerepjátszásból építkezik, de éppen ezért képes nagy tapasztalatot nyújtani nekik közben.

Mi történik például, ha egymásra pakolunk egy halom építőkockát? Leborulnak, megmaradnak, ráesnek a kezére, ez kis fájdalmat okoz. Sorozatos tapasztalások ezek, mint ahogyan például olyan dolgok is, minthogy az autó gurul a lejtőn, vagy ha meglökjük, akárcsak a gömbölyű tárgyak, a labdák, miközben valami szakad, valami törik, más visszapattan.

A gyerekek számára ezek fizikai kísérletek egész sorozata, miközben folyamatos megtapasztalás vár rájuk, és minél többet tudnak kísérletezni, minél nagyobb rumlit tudnak csinálni maguk körül, annál többet tapasztalnak a világból.

Mindig nyakig koszos

Szerencsések azok a gyerekek, akik sok időt tölthetnek odakint a szabadban. Ők olyan ismeretekre és immunvédelemre, immunerősítésre tesznek szert ilyenkor, ami máshol megvalósíthatatlan lenne. A szabadban való játéknak pedig természetesen egyenes következménye, hogy a lurkó koszos lesz.

Ez azonban nem baj! Hadd túrja a homokot, hadd nyúlkáljon a vízben és a sárban – ha meleg van odakint –, ennél jobb fejlesztő megoldásokat ugyanis lehetetlen lenne nyújtani számukra. Igazán klasszikus, hagyományos játék ez, mely fejleszti a gyermek kreativitását, segít megtámogatni az érzékszerveket, miközben élményeket nyújt.

Nincs olyan kosz, amit ne lehetne lemosni egy kis vízzel és szappannal, miközben ma már minden családban van mosógép, így némi sár vagy egyéb kosz nagyon egyszerűen kiszedhető szinte bármilyen szövetből.

Állandóan ugyanazt a mesét kéri

Kevés idegesítőbb dolog létezik annál, mint amikor gyermekünk minden egyes nap, minden egyes este ugyanazt a mesét kéri tőlünk újra és újra. Jó hír, hogy ezek csak időszakos problémák, ezáltal ritkán jellemző egy-két hónapnál tovább, hogy ugyanaz a mese lenne a sláger, és dacára annak, hogy milyen kellemetlen ez a szülő számára, a gyermeknek nagyon hasznos lehet.

Ennek az oka nem más, minthogy a gyakori ismétlés megannyi jótékony hatást gyakorol a picire. Példának okáért a gyakran ismételt szöveg jóvoltából folyamatosan bővül a gyermek szókincse, miközben a szövegértelmezés szempontjából is újra meg újra szintet lép. Kutatások igazolják, hogy a túl sokszor ismételt mese olyan előnyös hatást gyakorol a gyermekek számára, hogy akik sokszor kérik ugyanazt a történetet, és ezt több mesével is, azok később sokkal jobban teljesítenek majd az iskolai tanulmányaik során.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

Milyen a jó pedagógus?

Általános probléma a szülők körében, hogy nem tudják eldönteni: gyermeküket jó pedagógusok tanítják-e vagy sem. Különösen akkor bukkan elő ez a témakör, amikor egy adott

Tovább olvasom »