A legjobb mesék az óceánok világnapjára

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az óceánok szennyezése és felmelegedése nagyjából a kilencvenes évek óta tekinthető felkapott problémának környezetvédelmi körökben. Emiatt 1992-ben az ENSZ, az akkor éppen Rio de Janeiróban megtartott globális környezetvédelmi konferencián bevezette az óceánok világnapját, melynek időpontját hivatalosan is június 8-re tűzték ki.

Azóta minden év június elején megünnepeljük az óceánokat is abból az apropóból, hogy az emberiség alaposabban megismerkedhessen a mélyvízi élővilág csodáival, értékeivel és sérülékenységeivel, miközben rádöbbennek arra is, hogy az óceánok tisztasága, illetve megfelelő működésük teljességgel nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megmaradhasson a Föld globális klímája.

Az óceánokra a szennyezés és a túlzott halászat mellett negatív hatást gyakorol a globális felmelegedés is, hiszen ezzel egyetemben a víz hőmérséklete fokozatosan melegszik, amihez rengeteg faj nem képes ilyen gyors ütemben alkalmazkodni, ezért sok faj a kihalás szélére sodródott.

Hogy milyen mesékkel és rajzfilmekkel tudjuk felhívni a kicsik figyelmét az óceánok világnapjára, illetve az óceánok védelmére?

Csápi – Az óceán hőse

Az egyik leginkább témába vágó animációs film alighanem a Csápi – Az óceán hőse, melynek főszereplője a címben is megjelenő Csápi, a kalandokra éhező aprócska polip, akit két jó barátja, Evó, a horgászhal és Alíz, a makréla kísér el mindenhová. Történetük különleges, hiszen az emberiség már korábban eltűnt a bolygóról, az óceánok elborították az összes földrészt, így a vízalatti világ háborítatlanul éli mindennapjait. Csakhogy történik egy baleset, ami mindent megváltoztat, így veszélybe kerül Csápi otthona, a közösséget vezető Kraken pedig azzal bízza meg a kis polipot, hogy iramodjon neki, és keressen egy új, biztonságos lakóhelyen az óceán valamelyik pontján. Megkezdődik tehát a varázslatos utazás, aminek során rengeteg különleges helyszínre eljuthat a kis csapat.

Szenilla nyomában

Bár a Némónyomában című előzményeket is ide vehettük volna, azonban a Szenilla nyomában egy sokkal ismertebb, sokkal maibb animációs film, mely az óceánok mélyére kalauzolja a nézőt, így kicsik és nagyok egyaránt azonnal megismerhetik belőle, hogy milyen szépségeket és csodákat rejthet a vízalatti világ. A Disney és a Pixar egyik legsikeresebb alkotása a Némó nyomában folytatásaként Szenillát, az aranyhalak memóriájával megáldott kék halacskát állítja a főszerepbe, aki saját múltjával kapcsolatban keresi a válaszokat, a nagy kalandra pedig két barátja, Marlin és Némi is elkísérik majd. Mindeközben barátságos körülmények között ismerkedhetünk meg az óceánok szépségével, az ottani élővilág különlegességeivel, illetve azzal is, hogy mennyire törékeny egységet alkot ez az egész, amit a mi feladatunk is megóvni.

Halbalhé

A Halbalhé egy kevésbé ismert, de annál emlékezetesebb animációs film, melyet nem egy nagy nyugati stúdió, hanem egy ázsiai produkció hozott össze, ennek megfelelően sokkal nagyobb figyelmet fordít a környezetvédelemre, mint a hatásvadászatra. A történet főhőse Pup, egy kedves bambuszcápa, aki messzire kerül otthonától, felfedezőútja során azonban ráakad egy korallzátonyra, ahol rengeteg bambuszcápa-tojás található. Ezzel megmentené faját a kihalástól, csakhogy a zátonyon két búvár arra törekszik, hogy begyűjtse az összes tojást, Pup azonban mindent elkövet, hogy megmentse a piciket, de dolgát egy közeli gyárból az óceánba szivárgó ipari szennyezés is megnehezíti.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A Tavasztündér ígérete

A rét zöldellő harmatos fűszálain megpihenő vízcseppekben tükröződött a napfény. Rügyet bontani vágyó fák és már bimbózó virágok várták, hogy nyithassák színes kelyheiket. Egy hirtelen

Tovább olvasom »