Gyerekholmik, melyekből sokkal kevesebb is elég lett volna

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Nincs olyan szülő, aki ne látná be utólag, hogy gyermekével bizonyos dolgokban átesett a ló másik oldalára. Ki a nevelés tekintetében jut ilyen felfedezésre, ki pedig a megvásárolt holmik mennyiségének tekintetében, hiszen utólag a legtöbb szülő belátja, hogy bizonyos dolgokból egy kicsit eltúlozta a vásárlást.

Ennek az oka sok tőről fakad. Egyrészt mindent meg akarunk adni gyermekünknek, és ezért gyakran hajlamosak vagyunk átlépni bizonyos határokat, mellette pedig még a nagyszülők is állandóan eltúlozzák a vásárlást, így bizonyos dolgok szó szerint felhalmozódhatnak otthon. Hogy melyek ezek?

Babaruha

A legtöbb szülő szembesül a problémával: olyan mennyiségű babaruha halmozódik fel otthon az első hónapok során, melyek akkor sem fogynának vagy kopnának el, ha legalább tíz gyereket vállalnánk még. Eleve sok ruhát veszünk a szülés előtt, majd a látogatók is mind hoznak legalább egyet, a családtagok is rendre ezzel ajándékozzák meg lurkónkat, és akkor még ott vagyunk mi.

Bizonyos dolgoknak ugyanis nem tudunk majd ellenállni, vannak olyan ruhaneműk, melyek egyenesen otthagyhatatlanok a boltban. Ezen felül biztosan lesz majd egy rokon, aki legalább két nagy zsák ruhát hoz nekünk, melyeket nincs szívünk visszautasítani, azonban nem is tudunk majd felhasználni, így csak halmozódnak a lakásban.

Egy halom biztonsági felszerelés

Főleg az elsőgyermekes szülők esnek bele abba a hibába, hogy ami a kisbaba biztonságát szolgálja, az megvásárolják, mert biztosan kell. Ott van például a légzésfigyelő. Hányszor kerül használatra? A legtöbb helyen addig, amíg egyszer tévesen nem jelez. Aztán visszakerül a dobozába és ott porosodik, amíg rá nem tudjuk sózni valakire, aki úgy véli, hogy hasznára lehet.

Persze ugyanez a helyzet a bébiőrrel is. A legtöbb anyuka ott alszik a gyermeke mellett, egész éjjel óvja álmát és figyeli, ahogyan alszik, és nem bízza hangszórókra vagy mikrofonokra ezt a feladatot. Nem mellesleg úgyis minden kis sóhajra felébred, így még akkor sem kell tartania attól, hogy elalszik, ha a másik szobában van, hiszen egy babasírásra minden anya felkel.

Persze ide sorolhatnánk még a sok sarokvédő elemet, vagy azokat a gumiszerű biztosítókat, melyek a fiókok zárásáról gondoskodnak. Ezek csak addig jelentenek nekik akadályt, amíg egyébként sem tudnák kinyitni a fiókokat, amint azonban elérik őket, úgy szedik le a helyükről, minta ott sem lettek volna.

Cumi

Mi az egyik első dolog, amit egy szülő megvesz a gyermekének? A legtöbbször néhány cumi. Még a születés előtt sokan hajlamosak betárazni belőle, jó minőségű, vicces és más egyéb típusokkal, pedig az első hónapokban maximum kettő darab cumira lesz szüksége a kisbabának.

Csakhogy az általunk vásároltak mellett minden második látogatótól kapunk majd, aztán a nagyszülők is legalább havonta vesznek egyet – merthogy fogyó eszköz –, és lassan ott leszünk, hogy a baba hároméves korára, amikor már lassan elhagyja a cumit, legalább egy táska bontatlan darabbal rendelkezünk majd.

Rágóka

A cumihoz hasonló problémakör. Ennél a dolognál általában az okozza a bajt, hogy szinte kivétel nélkül minden látogatótól kapunk legalább egyet. Merthogy univerzális ajándék, minden kisbaba szereti, minden kisbabának szüksége van rá főleg a fogzáskor, csakhogy a szülésre mi már legalább kétfélét vásároltunk gyermekünknek, ha nem többet. Persze nem nagy baj, hiszen biztosan lesz egy barátunknak vagy barátnőnknek gyermeke, akinek tovább tudjuk adni. Hogy ne nálunk, ott álljon halomban a rágóka.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!