Anya és fia, azaz a csodálatos kötelék: mit kaphat ettől a kapcsolattól a gyermek?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Azok az anyukák, akik kisfiút szültek, biztosan tisztában vannak vele, hogy már egészen babakortól milyen különleges kapcsolat van köztük. A kisfiúnak az anya egyszerre a gondoskodó, a nagybetűs nő, a példakép, a szerelem és a bizalom megtestesítője tud lenni.

Nyilván vannak helyzetek, amikor a szülők hajlamosak túlzásokba esni, amikor egyszerűen túl sokat anyáskodnak a fiúk felett. Ez nyilván kifejezetten negatív hatást gyakorolhat a gyermekre, azonban az egészséges anya-fia kapcsolattól nagyon sokat kaphatnak a kicsik. Hogy mégis mit? Lássunk néhány nagyszerű példát, amit talán még te sem tudtál!

A nők iránti tisztelet

Kutatások igazolják, hogy azok a férfiak, akik képesek kezet emelni egy nőre, vagy általánosságban más emberre, illetve nem tisztelik a másik felet, azok súlyos hiányt szenvedtek gyerekként az anyai szeretetben és odafigyelésben, tehát ez a bizonyos kötelék nem alakult ki köztük.

A szoros kapcsolat tehát megtanítja a gyermeknek már idejekorán, hogy a nőkkel szemben tiszteletet kell tanúsítaniuk abban az esetben, ha az adott nő ezt megérdemli. Egy példakép anya ugyanis rengeteget tesz a családjáért és a gyermekéért, a fia pedig ezt pontosan látni fogja, így később olyan férfi cseperedhet belőle, aki képes lesz megadni ezért a hölgyeknek kijáró tiszteletet, és egyenrangú félként kezelni őket.

Kommunikációs készség

Rengeteg ember annak köszönheti a zárkózottságát, hogy nem volt igazán elmélyült kapcsolata az édesanyjával. A kommunikációs készség kialakulása ugyanis a korai gyermekkora vezethető vissza, az anya az elsődleges és legfontosabb beszélgetőpartner, így ezen a téren nagyon fontos szerepe van.

Mint ahogyan abban is, hogy megtanítsa a kisfiának az őszinte kommunikációt, hogy ki tudja mondani az érzéseit, a félelmeit és a céljait, ami később, majd a párkapcsolatok esetében rendkívül lényeges lesz azért, hogy teljes értékű tagja legyen egy családnak, hogy kiegyensúlyozott családapává válhasson.

Önértékelési képesség

Az anyáknak meglepően nagy szerepük van abban, hogy kisfiúk megfelelő önértékelési képességgel rendelkezzenek. Ez egy tanulandó készség, aminek az elsajátításában az anyukának az a feladata, hogy mindig értékelje és dicsérje gyermekét, a kisfiú mindig értékesnek, erősnek érezhesse magát.

Nyilván ezzel nem szabad túlzásokba esni, hiszen a túlzott dicséret, a túlzott ego-központú nevelés később visszaüthet, így bizony néha le kell törni a kicsik szarvát, ez is hozzátartozik ahhoz, hogy az egészséges önértékelési képesség kifejlődhessen.

Érzelmi intelligencia

Hogy egy kisfiúnak kialakulhasson az érzelmi intelligenciája, ahhoz mindig szükséges az anya példamutatása. Mindez azért lényeges, mert így képes lesz majd felismerni és megnevezni, sőt kezelni is a saját érzelmeit – a dühkezelésben szintén elengedhetetlen szerepe lesz –, illetve ugyanezt empatikus formában elérni másokkal.

Ha ez az intelligencia kialakult, a kisfiú képes lesz később egyre önállóbbá válni, saját öntudatot és személyiséget felépíteni, mindemellett pedig függetlenedni.

A sikeres férfi alapja az anya

Szintén kutatások igazolják, hogy a sikeres férfiak mögött jellemzően egy erős anyai hatás áll, egy olyan anya-fiú kapcsolat, ami már egészen korán érzelmi stabilitással és megfelelő háttérrel látta el a gyermeket, aki ettől képes volt elviselni a kudarcot, sőt tanulni belőle, tapasztalatait pedig felhasználni arra, hogy sikeresebbé váljon a magánéletben, illetve a munkában egyaránt.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!

A meseírás

Egy szép napon a három lurkó, Tincsi, Íku és Kesu elhatározta, hogy saját mesét szeretne írni, de mivel nem tudtak megegyezni a témát illetően úgy

Tovább olvasom »