A szülő kiégése a gyermekre is rossz hatást gyakorol

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Egyre komolyabb gondot okoz felgyorsult világunkban a kiégés problémája, ami sok felnőttet ér utol egyik napról a másikra, és bár önmagában, a személyhez kapcsolódóan is komoly gondot jelenthet, azonban még nagyobb probléma származhat belőle akkor, ha egy gyermekes édesapáról vagy édesanyáról van szó.

A kiégés a stresszes életmód egyenes következménye, ami kimerültséggel társulva egy olyan súlyos burnoutot eredményezhet a szülőnél, ami egy friss kutatás szerint rendkívül negatív hatást gyakorolhat a gyermekre is, köszönhetően annak, hogy egy anya vagy egy apa ilyenkor képes megkérdőjelezni a státuszát, hovatovább eltávolodva érzi magát gyermekétől is.

Miért veszélyes a gyermekre nézve a szülő kiégése?

Sokan csak legyintenek a kiégés szó hallatán, pedig ez a probléma már évtizedekkel ezelőtt is jelentkezett a családokban. Az alkoholizmus, a pótcselekvések, a megcsalások, a családon belüli erőszak például egy bizonyos részben ide kapcsolhatók vissza, a modern világban azonban minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik a szülőkre, melyek fokozhatják a problémát.

Mindez azért veszélyes, mert akár az édesapa, akár az édesanya kiégése nagy gondot okozhat a gyerekre nézve, lévén fokozza az érdektelenséget, a gondatlanságot, nevelési hiányosságok léphetnek fel, melynek rövid- és hosszútávú hatásai egyaránt ijesztők lehetnek, a folyamatos meneküléssel kapcsolatos gondolatok pedig családokat tehetnek tönkre, ha kiszabadulnak az elméleti szintről.

A modern szülők ugyanis azon túl, hogy óriási nyomást kapnak a munkahelyről, a média, a közösségi oldalak és az egyéb hazugságok miatt megpróbálnak tökéletesek lenni ebben a szerepben, csakhogy ilyen nem létezik, nincs tökéletes, nincs optimális szülő, van jó szülő, aki szereti a gyermekét és mindent megtesz érte, de ha folyton egy elképzelt álomképet kerget az anya vagy az apa, akkor annak katasztrófa is lehet a vége.

A szülők kiégésének következményeit vizsgálták most a kutatók

Mint azt Modra Mikolajczak, a Leuvenben megtalálható Katolikus Egyetem egyik kutatója kiemelte: korábban már több kutatás is bebizonyította, hogy a szülői kiégés valós jelenség, hogy ennek megvannak a maga okai, ők azonban most a következményekre szerettek volna rávilágítani, hiszen ezt korábban még senki sem vizsgálta.

Ehhez nem új csoportot vizsgáltak, hanem egy korábbi kutatásban részt vett szülőket, akikről bebizonyosodott, hogy kiégtek, így a bizonyítással már nem kellett foglalkozniuk, a szakemberek rögtön a következményeket kezdhették el vizsgálni. A belga kutatásban összesen több mint 2600 szülő vett részt, akiknek nem volt más dolguk, mint kitölteni három darab online kérdőívet, méghozzá közel féléves különbségekkel.

Ebben a szakértők foglalkoztak a szülők érzelmi kiégésével, a távolságtartással, valamint azzal, hogy mennyire érzik magukat eredménytelennek, de felmérés készült arról is, hogy milyen gyakran jut eszükbe elmenekülni a családi felelősség elől, mennyire hanyagolják el a gyermekeiket, legyen szó fizikai, érzelmi vagy oktatási szükségletekről, de az erőszakra való hajlamot is felmérték, mind fizikai, mind verbális tekintetben.

A szülők kiégése egy ördögi kör

A kutatók is elismerték, hogy ezek bizony nagyon érzékeny témakörök, azonban a válaszok szinte kivétel nélkül alátámasztották az összes korábban felállított hipotézist. Így kiderült, hogy az édesapa vagy az édesanya kiégése gyakorlatilag olyan, mint egy ördögi kör, ami azt jelenti, hogy minél súlyosabban jelentkezik valamelyik szülőnél, az annál jobban hajlamos elhanyagolni a gyermekét.

Ez az érzés pedig növeli benne a rossz szülőséghez kapcsolódó gondolatokat, így egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed a témán belül. A helyzetet fokozza, hogy a kiégés következménye az erőszak, ami még jobban eltávolítja egymástól a szülőt, illetve a gyermeket, érdekesség pedig, hogy ez a viselkedésforma akkor is érvényes, ha a kutatásban figyelembe vesszük a résztvevők társadalmi helyzetét, vagy azt, hogy mennyire hajlamosak hazudni az érzékeny témák megválaszolásakor.

Egy brit kutatás is hasonló eredményt hozott

Az egyetem szakértői úgy döntöttek, hogy az eredmények alátámasztása érdekében brit szülőkkel is kitöltetik a kérdőíveket, mely egészen hasonló eredményt hozott. A kiértékeléskor pedig bizonyosságot nyert, hogy ha egy szülő nagyon akar valamit, nagyon jó apa vagy anya akar lenni, akkor rendszerint elront mindent, és rosszabbra fordul a helyzet közte és a gyermeke között abban az esetben, ha kiégéstől szenved.

Illetve akkor is, ha nem, hiszen az ebből fakadó túl nagy nyomás ilyenkor szintén burnoutot eredményezhet, melynek utána a fentiekben ismertetett kockázatos következményei lehetnek nemcsak a szülőre, hanem a gyermekre nézve egyaránt. A téma kapcsán a jövőben újabb kutatások indulnak, mert egyes vélemények szerint a kiégés fogalmát lassan ugyanúgy a középpontban kellene kezelni, mint a depressziót.

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!