A Pop It lett az új fidget spinner, de vajon miért ilyen népszerű a gyerekek között?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Bár története jóval korábbra nyúlik vissza, azonban először szélesebb körben tavaly nyáron jelent meg a boltok polcain hazánkban is a Pop It, mely csakhamar új őrületté vált a gyerekek és a fiatalok között.

A sokan csak új fidget spinnerként emlegetett őrület mára teljesen általánossá vált az iskolások és az óvodások körében, mindenki ilyen játékot akar, ami hasonlóan egyszerű, mint a pörgettyű volt korábban, azonban nem véletlenül vált olyan népszerűvé az elmúlt hónapokban.

Mi az a Pop It?

Aki esetleg még nem hallott volna korábban a Pop It névre keresztelt játékról, ez egy stresszellenes kiegészítő, amit azért fejlesztettek ki, hogy az ember a segítségével tudja oldani a stresszt.

Valójában egy egyszerű, filléres szilikonjátékról van szó – természetesen igencsak drágán árulják –, mely ide-oda pattintható kis buborékokból áll. Olyan, mint a buborékfólia, csak itt a pattanó hang nem azt jelzi, hogy a játékot nem használhatjuk többé, pusztán azt, hogy meg kell fordítani a kezünkből, és a másik oldalról visszapattintani.

A Pop It a legkülönfélébb méretekben és formákban kapható, vannak színes, egyszínű, de még világító darabok is, miközben közülük több nemcsak a stressz ellen és unaloműzésre kiváló, hanem a kreativitást is fejleszti, hiszen a pattintható felületen a legkülönfélébb alakzatokat tudják kirajzolni a gyerekek.

Rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert, amit leginkább a közösségi oldalaknak köszönhet a játék. A TikTok-on például jelenleg két és fél milliárdnál is több hashtag kapcsolódik hozzá, de hogy mégis miért?

Mi a siker titka?

Alighanem az egyszerűség. A Pop It élvezetéhez nem kell kézügyesség, nem kell semmilyen extra készség, mindenkinek ugyanúgy megy, és mindenki ugyanúgy képes élvezni. Érdekesség, hogy nem egy új játék, éppen ellenkezőleg, a gyakran szorongó, érzékszervi problémáktól szenvedő gyermekek esetében kifejezetten régóta használnak már ilyen és ehhez hasonló megoldásokat.

A BBC megszólaltatta a játék kapcsán Will Shield professzort, az Exeter Egyetem gyermekpszichológusát, aki elmondta, hogy ilyen játékok már évtizedek óta léteznek, egészen pontosan a hetvenes években kerültek bevezetésre, hogy a problémás gyerekeknek segítsenek ellazulni, kikapcsolni, elvonatkoztatni a külső ingerektől.

A szakértő szerint az ilyen játékok azt a célt szolgálják, hogy több érzékszervet aktiváljanak egyszerre, így esetünkben a látást és a tapintást, valamint a pattanó hang miatt a hallást is. Ha valaki fél, aggódik vagy bármilyen más stressz éri, ezek a játékok jelentős segítséget nyújthatnak neki a koncentráció fenntartásában, a megnyugvásban. Ami a felnőtteknek a cigaretta, az alkohol vagy például egy íróeszközzel való játék, az a gyerekeknek sok esetben a Pop It és társai lehetnek.

Természetesen csak úgy, mint a fidget spinner, úgy a Pop It is sok ellenvéleményt vált ki – különösen az oktatásból. Több hír is érkezett már külföldről, melyek arról szóltak, hogy betiltották a játékot, illetve korlátozták a használatát, mert annyira elvonták a gyerekek figyelmét a tanulásról (is).

Forrás

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!