Tartalmas és tanulságos mesék az Állatkertek napjára

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Az állatkertek világszerte óriási népszerűségnek örvendenek felnőttek és gyerekek körében egyaránt, így nem meglepő, hogy hazánkban is minden évben megünnepelik az Állatkertek napját, amire több mint egy évszázada (!) augusztus 9-én kerül sor. Hogy miért pont ebben az időpontban?

Ennek az oka a Fővárosi Állat- és Növénykert indulásában keresendő, hiszen 1866. augusztus 9-én ezen a napon nyitotta meg kapuját a kérdéses intézmény, amivel gyakorlatilag meghonosították Magyarországon az úgynevezett állatkertészeti kultúrát, és egy komplett intézményrendszer alakult ki, aminek részeként gombamód szaporodtak el a legtöbb régióban az állatkertek, állatparkok és vadasparkok Győrtől kezdve, Pécsen és Szegeden át egészen Nyíregyházig bezárólag. Ha most éppen nincs lehetőségünk arra, hogy ellátogassunk valamelyik közeli állatkertbe, gyermekünk figyelmét rengeteg kapcsolódó mesével is lehetőségünk nyílik felhívni az állatkertek sajátosságaira és fontosságára. Lássunk néhány tartalmas példát:

Állatkerti sétány 64

Az Állatkerti sétány 64 alighanem az egyik legdirektebb rajzfilm az állatkerti téma kapcsán, amit minden gyermek imád, hiszen kedves kis főhőse, Lucy egy olyan helyen lakik, ahová mindenki szívesen beköltözne, hiszen szomszédjában ott egy állatkert, szomszédjai pedig maguk az állatok. Ők Borisz a medve, Nelson az elefánt, Georgina a zsiráf, Molly a víziló és még sok más egyéb érdekes teremtés, akikkel Lucy éjszakánként találkozik, illetve keveredik fergeteges kalandokba, miután zsiráfbarátja hosszú nyakán keresztül lecsúszik az állatkertbe, ahol a nézők rengeteg érdekességet megtudhatnak az állatfajokról.

Állatkert a hátizsákban

Az Állatkert a hátizsákban egy hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő élőszereplős sorozat kifejezetten gyerekek számára, melyben Chris és Martin Kratt, a testvérpáros Ebadtanyán kalandozik, ahol Zabumafu, a szifaka maki társaságában rengeteg izgalom vár rájuk, miközben természetesen rajzfilmes mellékszálakkal is találkozunk – jellemzően mindig az adott témához kapcsolódva. Az egyes epizódokban Zabu mindig kiválaszt egy állatot, akiről Chris és Martin jóvoltából rengeteg érdekességet tudhatnak meg a gyermekek, méghozzá nekik tetsző, közérthető formában, így miközben fergetegesen szórakoznak, rengeteget tanulhatnak is.

Bori barátnőm: Bori állatkertbe megy

Hogy milyen állatkertbe menni? Erre a kérdésre ad választ a magyar gyerekek körében is népszerű Bori barátnőm című mese 14. epizódja, mely Bori állatkertbe megy címmel alaposan körbejárja ezt a témát. A kérdéses részben az amúgy is nagy állatbarát kislány néhány barátjával együtt bemutatja nekünk, hogy milyen élmények várnak ránk az állatkertben, ahol nemcsak megismerkedhetünk bizonyos állatfajokkal, de mindemellett lehetőségünk nyílik arra is, hogy megetessük őket.

A Madagszkár pingvinjei

Bár csak közvetetten kapcsolódik az állatkertek témájához, ellenben A Madagaszkár pingvinjei azért így is nagyszerűen megmutatja, hogy milyen is az állatok világa, az egyik főszerepben Dave-vel, aki egykoron állatkerti attrakció volt New Yorban, az egyik legfontosabb lakó, de miután megérkeztek a pingvinek, elvették tőle ezt a dicsőséget, ezért pedig Dave most bosszút áll rajtuk. A kérdéses karakter ördögi tervének megállításáért folyik majd a küzdelem ebben az akciódús animációs filmben, melynek hála a gyerekek egy tartalmas és informatív kalandot kapnak mai formában.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!