Mit olvassunk a gyereknek, ha megérkezett a kistestvér?

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Egy kistestvér érkezése minden esetben átírja az otthoni szabályokat. A legnagyobb nehézséget a szülő mellett a nagyobb testvérnek jelenti az új helyzet, hiszen az eddigi jól megszokott élete gyakran teljes egészében felborul. Ez az élet legapróbb részleteire is jellemző lesz!

Példának okáért a meseolvasásra, hiszen a szülőnek bár kell időt szakítania arra, hogy a nagyobb gyermeknek is olvasson, de a testvérek összehangolásában nagyon fontos szerepet játszhat a közös olvasás, ha a két gyermeknek egyszerre olvasunk. Sokan úgy gondolják, hogy kis korkülönbség esetén nem okozhat gondot a megfelelő könyv kiválasztása, de sajnos gyakran nagyobb probléma lehet, mint gondolnánk. Lássunk néhány fontos szabályt hozzá!

Legyenek benne nagy képek, de szövegből se legyen hiány

Szerencsére ma már a mesekönyvek zömét úgy alakítják ki, hogy egyszerre több korosztályt is kiszolgáljanak, ennek megfelelően érdemes olyan könyveket beszerezni gyermekeink számára, melyek megfelelnek a kicsi igényeinek, és a nagynak egyaránt. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Például legyenek benne nagy és színes képek, melyeket nem az összetettségük, mint inkább az erőteljes színek, formák jellemeznek. A legkisebbeknek ugyanis nagyon fontosak ezek a képek, megtámogatják fejlődésüket, alátámasztják számukra a szöveget, de ami a legfontosabb, lekötik őket.

Ügyeljünk azonban rá, hogy a nagy képek mellett azért szöveg is legyen benne, egy dupla oldalon legalább féloldalnyi kis történet már kiválóan le tud kötni egy 3-5 éves gyermeket úgy, hogy közben az elolvasása során nem okoz problémát a kisebb figyelmének lekötése sem.

Ha azt hisszük, nehéz ilyen mesekönyvet találni, akkor nagyot tévedünk, manapság meglepően sok ilyennel találkozhatunk a boltok polcain – mintha eleve több korosztályt szeretnének kiszolgálni a szerkesztők és a kiadók –, de a gyerekversekkel megtöltött kötetek is jó választásnak bizonyulhatnak ilyen esetekben.

A tartalomra is figyeljünk oda

Nyilvánvaló tény, illetve valahol talán probléma is, hogy már kétéves korkülönbség esetén sem egyszerű olyan könyvet találni a testvérek számára, mely tartalmilag egyaránt kielégítő szellemi táplálékot nyújt nekik. Ezen a téren tehát inkább a nagyobb testvérre kell összpontosítanunk, pláne annak fényében, hogy egyszer majd a kisebb is megnő, és akkor nagy hasznát veheti annak a könyvnek.

Különösen aktuális és ideális ilyen helyzetben az, ha a kistestvér születéséről szóló történeteket olvasunk neki. Rengeteg ilyen van a kortárs magyar gyermekirodalomban, ami azért fontos, mert ezek többsége nagyszerűen megfogja a gyermeki lélek egyszerűnek tűnő, mégis bonyolult lényét, és sokszor úgy tudnak elmagyarázni bizonyos helyzeteket, ahogyan az nekünk, mint gyakorló szülőnek is nehéz lenne.

Rendkívül ideálisak azok a történetek, ahol nem feltétlenül emberi szereplőkkel van elmesélve a sztori. Példának okáért egy mackócsaládról szóló kis cselekmény nagyon jó választás lehet abban az esetben, ha arról van benne szó, hogy új kismackó érkezett a családba, a nagyobb mackótestvérnek pedig el kell őt fogadnia, meg kell békélnie a helyzettel, miközben megerősítik abban, hogy a mackómama és a mackópapa mindvégig szeretik őt.

Ez csak egy fikció volt csupán, de a gyerekek rendkívül jól tudnak azonosulni az állati karakterekkel, az általuk teremtett helyzetekkel, miközben rengeteget tanulhatnak a pozitív cselekményből. Ha az ilyen történeteket szép képek társaságában tálalják, ideális lehet például testvérek számára akár nagyobb korkülönbség mellett is.

Facebook
WhatsApp
Tumblr
Email

Könyvemről

A könyvben hat különálló kis történet lapul, melyek igazi főszereplői, Íku, Kesu és Tincsi a három mókusgyerek, akik a kisgyermekkori leleményességüket felhasználva próbálnak megoldani különböző kihívásokat…

Társasjáték

A Trükkös karácsony című társasjátékom igazi ünnepi szórakozást garantál. Ha szeretnél a gyermekeiddel egy élményekben gazdag, közös élményt, ne habozz…

További ajánlott bejegyzéseim

Ha tetszett ez a bejegyzés, nézd meg a többi ajánlott posztomat is!